På Åland har han varit vd för Ålands turistförbund, vice vd för Ålandsbanken, vd för Birka Line och dito för Ålands Penningautomatförening (Paf). Nu driver Anders Ingves bland annat företaget Station L som hittar företag med tomrum att fylla.
– Som inte nöjer sig med det som är fyllt. Med vår kompetens kan vi hitta tomrum som behöver fyllas för att ett företag ska bli mer framgångsrikt!
Anders, som i unga år elitsatsade på bågskytte och även seglade VM i havskappsegling, är övertygad om att företagsvärlden och idrottsvärlden har mycket att lära av varandra.
Men för att backa bandet. Sina första fem år bodde Anders i Apoteksgården i Mariehamn, innan familjen flyttade till Norragatan 6. Där fanns, som Anders säger, supermånga jämnåriga. De lekte lika mycket på gatorna som på innergårdarna.
Anders såg upp till sin morfar, läkaren och gynekologen.
– Efter skolan gick jag ofta till honom. Vi spelade brädspel.
Själv ville Anders inte bli läkare. Och inte hade han mycket förväntan satt på sig. Hans första tankar var att bli president.
– Jag var brådmogen. Lillgammal, säger han och berättar om den första debatten om barns och ungas väl som han deltog i.
Positiv självbild
Anders bakgrund bidrog säkerligen till att han, när han jobbade på reklambyrån Morgondagen i Stockholm på 1990-talet, lät göra en undersökning kring var stjärnor inom olika områden var födda. Det förväntade, att de var födda i storstäder, besannandes inte.
– Ofta kom de från små städer, men med lokaltidning!
Han är övertygad om att det handlar om den positiva egenbilden.
– Att någon gång vara på förstasidan eller inne i tidningen. Att få den uppmärksamheten. En jättebra grogrund som man bär med sig i det stora samhället.
I samma andetag pratar Anders om de senaste 20 årens ledarskap som handlar om att få människor att växa, och om forskningen som handlar om psykologisk trygghet som framgångsfaktor.
– På Norragatan var det ingen som var ute efter dig.
Och så hamnar han tillbaka i uppväxten igen. Till hur han och Håkan Lindén kallades polispojkarna av kommissarien Elis Löthman som bodde i samma hus. Och visst höll polispojkarna koll på kvarteret.
– Vi utökade till och med kvarteret, säger han leende.
Anders första betalda jobb var som piccolo på hotell Pommern som då hade byggts på granntomten.
– Kappsäckarna var större än vi själva.
Om somrarna hängde han och kompisarna på idrottsplan, de veckor de inte vistades på sina respektive sommarstugor. De ordnade miniolympiader.
– Jag var inte riktigt bra på något. Men springa tyckte jag var kul.
Anders familjs sommarviste fanns i Eckerö, Torp.
– Det var idylliska somrar!
Från sådär 13-14-årsåldern jobbade han på sommarloven och andra lediga dagar på Mathis. Inte minst packade han och körde hem varor till kunder på en lådcykel.
– Att stycka ost tyckte jag också att var jättekul.
Mat var viktigt för Anders redan på den tiden. Han beskriver inlevelsefullt minnet av kaffehandeln som fanns på Torggatan då, och som även sålde lagrad ost och godis. Hemma i köket satt han och gjorde läxorna medan hans mamma lagade mat.
– Håkan Lindéns och min pappa gick den första matlagningskursen för män på Medis, så pappa lagade mat också.
Vinintresset fick han i Norge, när han jobbade på Stena Line. Taxfreereglerna ändrade precis då. Därmed blev det inte möjligt att sälja starksprit ombord på linjen Göteborg - Fredrikshamn.
– Då sade Sten-Allan Olsson att ”nu får vi se till att sälja väldigt mycket vin”. Det blev en fantastisk plats för toppviner, säger han och understryker att man inte föds med en passion.
Skapa sin framtid
Anders skriver på sin egen nekrolog. Det är ett levande dokument som han återkommer till, nu och då. Egentligen handlar det om framtiden:
– Vad jag vill! Storbolag i världen pratar inte om vision, utan de pratar som om de redan är där. De pratar helt enkelt från framtiden.
Personligen tror han starkt på vikten av att ha en dos skoj varje dag. Samtidigt vill han aldrig fastna i någon slags ”klämkäckhet”.
– Syftet är aldrig det.
– Det är ganska signifikant för mitt liv, att jag träffar på någon som jag klickar med – och som lär mig massor. Några har varit med som mentor sedan 80-talet.
Han berättar om just en sådan person och som var först med forskningen i Norden kring kreativa processer, och som Anders lärde sig väldigt mycket av. Det här var på 1980-talet.
Egentligen var Anders morfar hans första mentor.
– En gång, när jag var kanske 6-7 år, var vi ute och gick i Eckerö, Torp och letade svamp. Då sade han: ”Ja, Anders du vet – alla föds vi nakna”.
– Det är jätteviktigt att komma ihåg. Det finns inga skillnader, alla har samma värde.
Unga och idrott
Precis som fiske, shipping och motion var bågskytte ett naturligt samtalsämne vid matbordet hemma. Bägge föräldrar var aktiva inom bågskytte.
– Pappa var landslagsledare i Finland.
Anders vill också ge sin pappa kredd för att han själv för ett år sedan åtog sig sysslan som ordförande för Ålands idrott. Pappan ådrog sig uppmärksamhet genom att han såg till att det kom gym och träningsmöjligheter till fartygen i Finland.
– För att sjömännen inte skulle supa ihjäl sig …
– I dag är det givet!
Anders bekymrar sig över barn och ungas idrottande. Att allt för många slutar idrotta för tidigt. Liksom de varningssignaler som finns kring såväl psykisk ohälsa som diabetes 2.
– Bägge växer på Åland. Det här är också ett hot mot den förväntade livslängden.
Forskningen är entydig. Rörelse är bra. Helst rörelse i naturen och helst tillsammans.
– Farsan tog sjöfarten, jag tar det här. Det är spännande!
I sin ledarroll har även Anders drivit det – motionen och träningen. I dag är det gymträning och löpning som gäller för hans egen personliga del.
– För att må bättre!
När Anders tränade på elitnivå under åtta år hade han sannolikt superbra fysvärden. Och när han sedan långt senare skulle förbereda sig inför penningtvättsrättegången såg han till att ligga i hårdträning sex-sju månader innan. Träningen resulterade i att han låg nästan på samma nivå som när han tränade som mest under sin elitsatsning.
– Jag visste att det skulle vara påfrestande och jag ville vara max alert i huvudet.
– Om motgång är en fullständig förlust tar den ont, men om den däremot är en öppning till ny kunskap … Vad kan jag lära mig av det här. Då är motgångar en nyckel till att fortsätta växa.
Zonen
På nytt kommer Anders in på sin fundering om varför ålänningar är så framgångsrika på olika områden och verksamma runt om i världen.
– Man skäms inga för att säga sin mening. Och går man Torggatan fram klockan tolv en vardag så möter man någon minister och någon topp-vd. I Esplanaden kanske man möter en av Finlands mest framgångsrika affärsmän.
– Det är samma lika. Man blir van och alla föddes vi ju nakna.
Återigen kommer han in på det småskaligas sanslösa fördel. Vidare belyser Anders vår västerländska demokrati – att den är under stark press. Han nämner i samma veva betydelsen som folkhögskolor, idrottsföreningar och kulturföreningar har haft. En skola för medborgarskap i demokratin. Ansvarstagande. Att fungera i ett sammanhang och göra det som är bäst för de flesta.
– Det är viktigt i ett samhällsperspektiv. Men den ideella glädjen har lite försvunnit, säger han och lyfter fram talkoarbetet. Och dopamin och oxytocin, simultanduschen vi får av att vi känner oss betydelsefulla och klappar varandra på axeln.
Anders berättar om forskaren Steven Kotler som har drivit fram förståelsen för att systematisera steget in i ”The flow state”. Att komma in i tillståndet av flow. Den zonen. Och om hur han har ”hängt med det forskargänget” i ett tiotal år.
– De flesta trillar in i det någon gång, säger han men pratar också om möjligheten att hamna in i det ”flowet” genom rätt ingredienser.
– Ledarskap handlar om att allt ligger i den där kanalen, säger han och förtydligar att kompetensen ligger på ena sidan av kanalen och utmaningen på den andra, samtidigt visar på sin telefon den flödeslinje som finns inlagd där för att påminna sig själv om detta.
Redan när han var i 15-16-årsåldern fick han förfrågan om att vara med i ett projekt kring mental träning hos idrottspsykologen Willi Railo i Oslo.
– Frågan damp ner vid vårt matbord. Han var en av de första idrottspsykologerna i Norden.
Det här blev starten på ett livslångt intresse för hur man kan påverka sin prestation.
– Det har påverkat mitt ledarskap! Hur vi får ut mer av människor, samtidigt som det är roligt.
Därigenom har han också hakat på forskning. På frågan på vilket sätt han är delaktig i olika akademiska projekt svarar han spontant att han är elev.
– Det har jag varit hela livet.
I Oslo studerade han juridik, jobbade och tränade – tills han hoppade av och bytte inriktning till ekonomi och marknadsföring. Det var också under studierna han fick jobb på Stena Line som säljansvarig i Norge.
Medvetet ledarskap
I dag jobbar Anders fortsättningsvis med företagsledning. Han beskriver det medvetna ledarskapet och däri andemeningen:
– Alla saker du gör som ledare ska ha ett syfte, annars – skit i det!
Dessutom har han, nu som tidigare, ena benet i idrotten. När Anders jobbade på Paf föll det sig naturligt. Säsongen 2011 inleddes samarbetet med IFK Mariehamn.Tillsammans med Thomas Lundberg har han också givit ut boken ”Vi kallar det vinnarskap”, där de tar upp arbetet med IFK Mariehamns herrfotbollslag och framgångarna som nåddes.
Anders är involverad i bolaget Under Ytan, som drivs av Joel Lindholm och Viktor Eriksson. Engagerat berättar han om alger. Om potentialen som mat, men också om hur brunalgerna kan vara koldioxidlagrande.
– Som skogen! Vid vindkraftverken till havs kommer det att finnas stora algodlingar som återskapar ekosystemet.
Anders är dessutom engagerad i den fullskaliga bio-CCS-anläggningen som Stockholm Exergi önskar bygga i Värtahamnen i Stockholm och som ska fånga in 800.000 ton koldioxid om året. Han sitter också i en multidisciplinär grupp och skapar processer för fastighetsvärlden efter pandemin.
Under den senaste treårsperioden har forskningen kring ”Behaviour change for good” kanske påverkat honom mest, säger han och inflikar att det sista ordet har en dubbel mening. Anders pratar vidare om vinnarskap. Om beslutsamhet. Alltjämt bär han den positiva känslan av att få vara mentor åt någon. Någon som väljer att bli bättre.
– Grupp eller individ.
– När någon överträffar sig själv – då rinner en tår!
Fotnot: Penningstvättsrättegången orsakades av att en kund hade spelat med förskingrade pengar, vilket ledde till åtal mot PAF och därmed även dåvarande vd:n Anders Ingves som blev frikänd.
Personligt
Ålder: 64 år.
Gör: Umgås och jobbar med intressanta människor.
Bor: Vinterhalvåret i Söderby, somrarna på Granö.
Familj: Hustrun Bettina, dottern Martha med sambo Luca, sonen Wilhelm och tibetanska terriern Leo.