Det finns flera knep man kan ta till för att undvika att falla.
– Det gäller förstås att man förbereder sig väl. Ha broddar på eftersom det är jättehalt nu. Har man stavar kan det vara en bra idé eftersom det ger mera stöd när du går, säger Maryette Karring.
Något annat som är viktigt är att man går långsamt och inte stressar fram.
– Gå lugnt, ta små steg och gå där det är sandat. Man kan ta den där extra tiden.
Om olyckan väl är framme är det viktigaste att tänka på att undvika huvudskador. Hjärnskakning kan exempelvis vara mycket allvarligare än en stukning eller en muskelsträckning.
– Ta hellre emot dig med en hand så kanske du får en skada i armen eller handen. Det är bättre än att slå huvudet i stenhårt underlag.
Huvudskador kan vara svåra att identifiera och bedöma, men några tecken på att man borde söka hjälp är om man märker att man inte är fokuserad, har svårt att fixera blicken vid en punkt eller glömmer bort datum och årtal.
Uppsöka vård eller inte?
Förutom att undvika huvudskador är det viktigt att uppsöka vård om behovet finns. Benbrott är något man kan råka ut för om man halkar och slår sig rejält.
– Då bör man uppsöka akut vård. Benbrott tar jätteont och om man bryter lårbenet kan man inte stödja på det benet.
Lindrigare skador som inte är helt ovanliga när man halkar är stukningar, muskelsträckningar och ledbandsuttöjningar. Då går hemvård ofta bra.
– Linda om det skadade området med ett bandage och ha det i högläge den första akuta tiden. Ha lindan mellan tio och tjugo minuter åt gången innan du lägger om den.
Maryette Karring betonar att det är bra att aktivera det skadade området för att öka blodcirkulationen. När man väl tar bort bandaget för gott kan man börja belasta det skadade området.
– När den akuta tiden är över ska man börja belasta och stärka upp. Då kan det vara bra att uppsöka en fysioterapeut eller en annan form av hjälp. Om det rör sig om en sträckning är det inte så farligt, men är det en bristning eller värre rekommenderar jag att söka hjälp.
Var tredje person halkar
Enligt Trafikskyddet i Finland har var tredje finländare fallit på grund av halka den här eller förra vintern.
• Nästan en tredjedel av de som halkade skadade sig.
• Ungefär var sjunde som halkar måste uppsöka läkare eller hälsovårdare.
• Var åttonde måste stanna hemma från skola eller jobb på grund av skada.
• Den vanligaste orsaken till halkolycka är dåliga skor. Den näst vanligaste orsaken var stress och därefter följde ouppmärksamhet.
• Tre procent av de svarande nämnde att alkohol var orsaken till deras olycka.
• Runt hälften av finländare utrustar sig väl med halkskydd eller dubbskor när det är halt ute. Personer över 50 år är bäst på ett förbereda sig för halkföre. Män är mindre förberedda än kvinnor.
Källa: Trafikskyddet
Några halkolyckor hittills i år
VÅRD Christel Qvarnström, sjukskötare på akuten på ÅHS, säger att man hittills i år har haft några fall av patienter som halkat och skadat sig.
– Men det är inte mer än tidigare år, det är det här normala som händer, säger hon.
Ofta handlar olyckorna om handledsskador, där personen har halkat och tagit emot sig med händerna.
– Det blir ofta handledsfrakturer, men de brukar vara relativt lätta att ta hand om. Vanligast är att det blir gips, säger Christel Qvarnström. (TB)