Den arbetsgrupp som bildades efter stormötet om vården av äldre med psykisk ohälsa tidigare i november har haft sitt första möte.
Resultatet blev att en mindre arbetsgrupp bildades.
– Vi hade ett väldigt positivt möte med kontentan att vi skapade en grupp inom gruppen som ska gå vidare med att försöka få ett helhetsgrepp på frågan om vård av äldre med psykisk ohälsa. I gruppen sitter ÅHS, Mariehamns stad, Oasen, KST och också Geta och Eckerö, eftersom vi ansåg att det skulle vara viktigt att också mindre kommuner var med från början, säger Stefan Simonsen, tillförordnad förbundsdirektör vid Oasen.
Olika nivåer av kompetens
Som Ålandstidningen tidigare rapporterat kallade social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) tidigare i november till ett stormöte för att diskutera strategier för att lösa bristen på adekvat vård för äldre med mental ohälsa.
De två problem som särskilt presenterades under mötet var en betydande personalbrist inom vården och problem att utbilda eller locka tillräckligt mycket personal till Åland, och avsaknaden av ett psykogeriatriskt boende som psykiatriexperten Kerstin Rosenqvist pekade ut i en intervju.
– Här finns en del frågor man måste fundera på och vi tog avstamp i tidigare diskussioner om undersökningar och lagstiftning. Vi har ett ansvar för att respektera våra äldre och se till att de får ett värdigt liv, och den grupp som samlades arbetar med det varje dag. Många av oss på golvet, men bland de som deltog i mötet finns också direktörer och andra som sitter högre upp i hierarkin men längre från vården, säger Stefan Simonsen.
Samma uppdelning ska också gå igen i den mindre gruppen.
– Vi har inte ännu utsett vilka personer som ska vara medlemmar, men vi vill ha både vårdare och tjänstemän för att få olika nivåer av kompetens inom vårdarbetet. Gruppen ska välja och presentera fokusområden och sedan komma med förslag till den större gruppen. Vi har inga mandat till att ta beslut, men kontakt med våra respektive styrelser och vi tror att vissa saker går att ordna ganska lätt, medan andra kan behöva tjänstemanna- eller politiska beslut, säger han.
Boendebeslut senare
Under stormötet tidigare i november ifrågasatte bland andra hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen om det verkligen var så enkelt att lösa problemet som att inrätta ett psykogeriatriskt boende, då olika tillstånd kan kräva olika typer av vård, och då långvarigt institutionsboende är något modern psykiatri strävar efter att undvika.
– Vi diskuterade inte alls någon konstruktion av ett boende utan kom fram till att huruvida vi ska ha ett beror på vilka aspekter och metoder man väljer att satsa och fokusera på. De frågorna får vänta tills vi har mer av ett helhetsgrepp, för de är komplexa och vi vill inte hasta in i något. I stället pratade vi mycket om hemvårdens och hemsjukvårdens roll och betydelse, säger Stefan Simonsen, och tillägger att en lösning på personalbristen i vilket fall är en förutsättning för att man ska kunna hitta en tillfredsställande lösning.
Han tror att den mindre gruppens medlemmar kommer att utses och kallas till ett nytt möte inom en snar framtid, då samtliga deltagare är måna om att ta arbetet vidare.