1,5 miljon euro finns budgeterat i år för högre löner. Detta kommer inte att räcka till, ytterligare ungefär 250.000 euro behövs för att justera de landskapsanställdas löner.– Jag vill betona att det är en mycket grov uppskattning, säger Tiina Robertsson, ordförande för arbetsgruppen.I går presenterades slutraporten som har utarbetats av representater för parterna i landskapets tjänstekollektivavtal tillsammans med berörda myndigheter.– Mycket återstår att göra, men det här är ett väsentligt steg på vägen, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).Cirka 500 tjänster inom landskapsförvaltningen har lönekartlagts och därefter har de olika tjänsterna grupperats. Utgående från vilken utbildning som krävs för tjänstenra så har fem olika huvudgrupper bildats, inom dessa har sedan kravgrupper tagtis fram genom att huvudgrupperna har viktats utifrån framför allt en värdering av tjänstens svårighetsgrad.Det är inom dessa kravgrupper som man sedan har gjort en jämförelse hur lönerna ligger.Ojämställda lönerKartläggningen visar att kvinnors grundlön inom landskapsförvaltningen uppgår tilll knappt 89 procent av männens inkomst.– Lite glädjande är att det endast är i fyra av kravgrupperna som kvinnor har under 90 procent av männens lön, i övriga grupper är de mellan 90 procent upp till drygt 122 procent, säger Tiina Robertsson.Detta är något som genom de nya lönerna ska jämnas ut så att kvinnor närmar sig männens lön.Arbetsgruppen har för varje kravgrupp tagit fram en minimigrundlön och tanken är att de löner som understiger minimilönen ska höjas i första hand. Därefter behöver justeringar göras inom vissa kravgrupper, så att löneskalan behålls mellan chefer och underställda. dessa justeringar kommer inte att göras i det här skedet.– De som får mest pengar är vårdanställda och poliser, säger Tiina Robertsson.– Men det är viktigt att komma ihåg att de är till volymen många, därför är det de som får mest, säger Terese Åsgård, personalchef på ÅHS.Hur många som får högre lön har arbetsgruppen inte räknat på. Men det ska röra sig om ”hundratals”. Summorna handlar om allt från 10 euro till 300 euro.ObalansI det ramavtal som undertecknades den 12 juni 2014 fick arbetsgruppen i uppdrag att utreda och föreslå hur man skulle kunna omvandla löneklasslönerna till eurolöner. Detta menar arbetsgruppen är nödvändigt för att de föreslagna justeringarna ska kunna göras. Arbetsgruppen föreslår att en arbetsgrupp ska tillsättas för att ta fram ett nytt förslag.– Det är en väldig obalans mellan löneklasserna, säger Tiina Robertsson.Den 11 september kommer förhandlingar att inledas mellan parterna.
Att arbetsgruppen nu har lagt fram sin rapport är glädjande, säger representanterna för fackorganisationerna. Men mycket arbete återstår.– Vi är nöjda med att ha kommit så här långt. Det här är ett första steg men vi är inte på långa vägar klara, säger Maria Hagman på Akava-Åland.
– Vi är överens om principerna och grunderna. Men så länge de kvinnliga lönernas procentdel av männens löner börjar på 8 så kan vi inte vara nöjda, säger Erkki Santamala på Tehy.När kommer kvinnorna tjäna 100 procent av männens löner?– Borde det inte vara så att kvinnorna skulle tjäna 110 procent? Med tanke på hur det har varit under åren vore det väl mest jämställt. Men 50/50 är bättre än i dag.– 2020 ska lönerna vara jämställda. Vi får hoppas, och ser fram emot, att det blir verklighet, säger Pirjo Åkerblom på Tehy.– Men det kommer att dröja innan vi kan se hur det verkligen blir, säger Erkki Santamala.Fackförbunden som har varit involverade i arbetet är Akava-Åland, FOA-Å, TCÅ, Tehys fackavdelning på Åland och ÅTFC.
Fakta: LägstalönerDe fem huvudgrupperna, A-E, har delats in i två till fyra kvalgrupper. Sammanlagt finns det 16 kvalgrupper. Den kvalgrupp som är märkt med nummer 1 har högsta kravnivå inom respektive huvudgrupp.
Majoriteten av de anställda inom landskapsförvaltningen har A-löneklasser enligt tjänstekollektivavtalet eller eurolöner enligt ÅHS-avtalet. Dessa kan inte rakt av jämföras med varandra, enligt arbetsgruppens uträkning ska ÅHS-löner vara 7,5 procent högre för att vara jämförbar med en motsvarande A-lön, detta på grund av bland annat hur ålders- och erfarenhetstillägg räknas.
Exempel på yrken inom de olika klasserna:A2: Köksbiträde, lagerbiträde, städare, sjukhusbiträde, vårdbiträdeA1: Alarmoperatör, fastighetsskötare, vaktmästare, linfärjeförare, väktareB4: Avdelningssekreterare, byggnadsarbetare, byråsekreterare, ekonomiassistent, närvårdare, receptionistB3: Sekreterare, ekonom, ITassistent, ministersekreterare, ekonom, kosthållare/kock, montörB2: Förvaltningssekreterare, informatör, närvårdare, tandskötare, tekniker, förvaltningssekreterare,B1: Ansvarig receptionist, biträdande driftsledare. drifttekniker, ledande lönebokförare, ledande bokare, ansvarit tandskötare, arbetsledareC4: Ekonomisamordnare, farmaceut, elinspektör, fältmästare, handläggare, informationskoordinator, lagerförman, museipedagogC3: Kommunikationschef, programkoordinator, sjukskötare, skolkurator. upphandlare, verksamhetsledare, byggmästare, fysioterapeutC2: Sjukskötare, lärare, sekreterarchef, trafikutbildare, vägmästare, äldre konstapelC1: Avdelningsskötare, biträdande myndighetschef, biträdande avdelningschef, IT-chef, myndighetschef, överkonstapelD4: Ekonom, överinspektör, studiehandledare, kulturchef, intendent, kvalitetssamordnareD3: Jurist, lektor, miljöskyddsinspektör, psykolog, speciallärare, kemist/biolog, ekonomichef, hälsovårdsinspektörD2: Byråchef, enhetschef, klinikchef, landskapsantikvarie, personalchef/administrativ chef, utredare, vicerektor, överskötareD1: Avdelningschef, direktör, ekonomichef, forskningschef, förvaltningschef, polismästare, rektorE2: Landskapsläkare, praktiserande veterinär, sjukhusläkare, tandläkare, överlärare, HC-läkareE1: Chefläkare, klinikchef, rektor, överläkare
A2 1.814/1.950 (A-löneklass/ÅHS eurolön)A1 1.860/2.000B4 1.953/2.100B3 2.047/2.200B2 2.186/2.350B1 2.326/2.500C4 2.512/2.700C3 2.558/2.750C2 2.605/2.800C1 2.791/3.000D4 2.884/3.100D3 2.977/3.200D2 3.256/3.500D1 4.186/4.500E2 4.279/4.600E1 5.209/5.600
Petra Dahlgren