I Danmark har miljoner minkar avlivats sedan man upptäckt en muterad variant av covid-19 som också smittar mellan människa och mink. Liknande, men betydligt färre, fall har förekommit också i Sverige.
Detta blir dock inte ett problem på Åland, då det inte längre föds upp minkar i landskapet.
– Det finns ingen mink här utan vi har gråräv i Jomala, säger landskapsveterinär Mohammad Jaber Alipour.
Han säger också att om någon som jobbar med minkar blir smittad i Finland finns regler för hur fallet ska hanteras.
– Det finns en ny förordning från Jord- och skogsbruksministeriet som säger att om en människa som jobbar med mink testat positivt för covid-19 måste läkaren meddela veterinär.
Sätts på prov i vår
Samtidigt som larmet om den muterade mink-coviden ljöd valde Sverige också att rekommendera att alla fjäderfän ska hållas inomhus. Detta då fågelinfluensan på nytt förekommer i Europa.
– Den finns lite här och där i Europa, i Tyskland och Ryssland till exempel, hos både flyttfåglar och höns. Man talar om en möjlig andra våg, säger Mohammad Jaber Alipour.
För Ålands del anser landskapsveterinären att läget är lugnt för närvarande. Däremot kan det bli tal om att hålla efter tamfåglar till våren.
– När flyttfåglarna börjar komma till Åland och Finland, från början av mars till slutet av maj. Det har ännu inte kommit några direktiv som man kan ålägga de som har höns, men det är alltid viktigt att hålla koll på sina höns så att de inte kommer i kontakt med flyttfåglar. Fågelinfluensan smittar ofta genom avföringen, säger Mohammad Jaber Alipour, som berättar att EU håller nära koll på fågelinfluensans spridning.
Jonas Bladh