MYCKET TORRT I SKOG OCH MARK – IAKTTA STOR FÖRSIKTIGHET!
Med anledning av den senaste tidens värme i kombinationen med obefintlig nederbörd är risken för brand i skog och mark mycket hög. Skogsbrandvarning råder i hela landskapet sedan 1 juli och i prognoserna för de kommande veckorna ser vi heller ingen nederbörd som skulle kunna förbättra läget.
Med anledning av detta läge vill vi passa på att påminna allmänheten om vikten av att iaktta största möjliga försiktighet. Det är också bra att vara uppmärksam på minsta tecken på brand och anmäla det till myndigheterna då en snabb upptäckt och insats är a och o för att förhindra större bränder.
Under tider då varning för skogsbrand är utfärdad råder totalt eldningsförbud utomhus med undantag för eldning i för eldningsändamål särskilt avsedda anordningar. Med en för eldningsändamål avsedd anordning avses en sådan eldstad och anordning i vilken eld kan göras upp och förbränning upprätthållas och som är så konstruerad att elden på ett tillförlitligt sätt alltid hålls inom eldstaden eller anordningen. Även vid upphörande av eld i en dylik anordning bör största möjliga försiktighet iakttas.
Då varning för skogsbrand är utfärdad är det inte tillåtet att, utan tillstånd från kommunens räddningschef:
idka maskinellt markberedningsarbete i skogsmark
använda maskiner med slirskydd av stål eller motsvarande anordningar som kan orsaka gnistbildning vid körning i skogsmark
idka maskinell slyröjning vid vägar och i skogsmark med aggregat som kan orsaka gnistbildning
I den extremt torra situation som nu råder i skog och mark på Åland hoppas vi nu att alla kan vara med och göra sitt för att undvika att någon större brand uppstår. Vi avråder därför allmänheten från:
att röka i skog och mark
att arbeta i skog och mark med maskiner och redskap som kan orsaka gnistor eller varmgång såsom slåtteraggregat och motorsågar
att grilla på andra typer av grillar än de som är el- eller gasdrivna
att parkera fordon i högt gräs då varma fordonsdelar kan antända marken
Vi vill också påminna om att utöver ovanstående finns en allmän aktsamhetsplikt där var och en är skyldig att så långt hon eller han förmår se till räddningslagens bestämmelser om förebyggande av olyckor iakttas.
Låt oss hoppas att vi med det ovan beskrivna i åtanke kan fortsätta att njuta av ett härligt, om än hett och torrt, sommar-Åland!
Katrin Sjögren, lantråd
Karl Nordlund, jourhavande räddningsledare
Johan Ehn, ordförande Ålands Brand- och Räddningsförbund
Landskapsalarmcentralen
Jonas Bladh