Musslorna i den första finländska odlingen på Kumlinge är stora nog att skördas. Det finne en köpare men nu skjuts försäljningen upp minst ett år.
I januari kontaktade musselodlarna Patrick Engman och Staffan Lund både ÅMHM och miljöbyrån för att få mera information om huruvida en vattenklassificering behövde göras för att få sälja musslorna.
– Vi hade blivit kontaktade av en intresserad köpare så vi ville dubbelkolla allt ännu en gång innan vi gick vidare, säger Patrick Engman.
Varken ÅMHM eller miljöbyrån kunde ge några definitiva svar. Livsmedelsverket i Sverige kontaktades därför för att bringa klarhet i frågan.
– Där fick vi veta att en klassificering av vatten måste göras innan vi får sälja våra musslor. Vi förmedlade givetvis informationen till landskapet och det är först efter det som saker börjat hända, säger Patrick Engman.
Krav på vattenklassificering är reglerat av EU för att kunna garantera bra livsmedel. Man tittar bland annat på vad som finns i vattnet och hur förorenat det är.
Ingen information
Det var för ungefär tre och ett halvt år sedan som Patrick Engman startade musselodlingen tillsammans med sin kompis Staffan Lund.
– Innan vi satte igång diskuterade vi projektet med landskapet, fiskeribyrån och miljöbyrån. Alla var positiva och landskapet gav oss bidrag, berättar Patrick Engman.
Drygt tre år senare och närmare 6.000 euro spenderade ur egna fickor står duon nästan kvar på samma ställe. Musslorna har förvisso vuxit och blivit mogna att säljas, men eftersom vattnet inte klassificerats saknar man tillstånd att sälja dem.
En standardklassificering av vatten tar i normala fall ett år att genomföra och avsikten att sälja musslorna då de blivit mogna fanns redan så odlingen startades.
– Vi diskuterade det redan i början men fick aldrig information om någon vattenklassificering behövde göras för att få tillstånd att sälja musslorna, säger Patrick Engman.
Åsidosatta
Musselodlingen som finns på Kumlinge är den första i Finland och är inte bara en potentiellt exklusiv näring för det åländska samhället. Det är även ett reningsverktyg i vattnet eftersom musslorna konsumerar fosfor och kväve och bildar syre. I Sverige har man bland annat diskuterat möjligheten att placera ut enorma musselodlingar i Östersjön för att rena vattnet.
– Det är verkligen tråkigt när man försöker skapa något nytt här på Åland. Vi hade velat se mera vilja från landskapet. Under stora delar av resan har vi känt oss åsidosatta. Många av våra önskemål och förfrågningar har gått från byrå till byrå och person till person. Folk har varit på semestrar och resor. Det var precis samma sak när vi försökte få till vårt hälsotillstånd för vattenbruksdjur, det tog otroligt lång tid. Vi har aldrig fått klara svar och hela tiden blivit bortprioriterade, säger Patrick Engman.
Visste ingenting
På landskapets miljöbyrå ser man inte problemet.
– De anhöll om ett hälsotillstånd för vattenbruksdjur när de satte igång 2013 och eftersom vi behövde en del kompletteringar blev det inte klart förrän i våras, säger Inkeri Ahonen, chef på miljöbyrån.
Enligt Ahonen är orsaken till varför vattenklassificeringen inte kommit på tal tidigare att man helt enkelt inte känt till att den varit nödvändig.
– Alla har varit omedvetna. Det har varit en miss i regelverket som varken vi eller odlarna känt till.
Borde inte miljöbyrån känt till regelverket?
– Jo det borde vi väl ha gjort men det har varit svårt när vi inte vetat att något behövt utredas. Eftersom det tidigare inte varit möjligt att odla musslor i Finland så har vi inte varit bekanta med direktiven från EU.
För tillfället arbetar miljöbyrån för fullt med att utreda hur en vattenklassificering kan göras på bästa och snabbaste sätt.
Kraven på vattenklassificering är en EU-reglering för att kunna garantera bra livsmedel.
Kevin Eriksson