Turistförbundets vd Annica Jansson håller inte med om att förbundet är dåligt på att ta till sig nya idéer. Exakt hur man avser att göra marknadsföringen effektivare vill hon däremot inte avslöja.
TURISM Att det finns ett missnöje bland reklamfolket på Åland över hur turistbyrån arbetar kommer till viss del som en överraskning för Annica Jansson. Samtidigt säger hon sig förstå varför reklambyråerna kommer med denna kritik just nu -att det nog är en "strategiskt vald tidpunkt" med tanke på de pågående upphandlingarna.
Att det skulle bubbla av idéer för hur Åland skulle kunna marknadsföras bättre är inte något hon direkt märkt av.
-Det hör inte till vanligheterna att reklambyråerna kommer till oss och presenterar idéer, vilket det givetvis finns möjlighet till. Men det finns säkert 27.000 åsikter på Åland om hur vi ska sköta vårt jobb, och speciellt bland byråer som inte fått treårskontraktet.
-I vårt jobb är detta med att hitta idéer något man ständigt har med sig. Man ingår i olika nätverk och försöker givetvis alltid fånga upp idéer. Samtidigt har vi varit måna om att arbeta långsiktigt med olika aktiviteter.
För en dialog
En kritik från reklambyråerna går ut på att turistförbundet bara upphandlar efter pris och att byråerna inte får tävla om vem som har bäst idéer. Annica Jansson menar att priset är en av flera kriterier valet görs efter, men att det måste vara väl specificerat i kravförfrågan vad byråerna ska räkna på, så att man inte försöker "jämföra äppel med päron".
-Till viss del är det möjligt att hålla idétävlingar och det kommer inslag av det i kommande upphandlingar. Samtidigt måste offertunderlaget vara så pass konkret att det blir rättvist och att de olika offerterna går att jämföra.
-Det finns regler för hur en offentlig upphandling ska gå till och dessa måste vi följa. Detta är något vi verkligen har gjort allt för att göra, och därmed göra upphandlingsprocessen rättvis. Sedan är priset bara en av många saker vi tittar på.
Hur mycket krut lägger ni på att analysera målgrupper?
-Det finns ständigt med i vårt arbete, men vi jobbar väldigt långsiktigt. Närmarknaden plus vissa segment har varit av stor betydelse de senaste åren. Samtidigt finns det ett stort behov av fler marknadsundersökningar och mer statistik rent allmänt för att se resultatet av alla insatser som görs.
Trycksaker en liten del
Vad gör ni för att marknadsföringen ska bli effektivare?
-Vi håller just nu på med upphandlingar av trycksaker och webb och jag vill inte föregå innehållet i dessa. Men det är givetvis en ständigt pågående process.
Är broschyrer och reklam i tunnelbanan ett effektivt sätt att marknadsföra Åland?
-Vi har redan under nuvarande period dragit ner kostnaderna för trycksaker. Samtidigt har de blivit mer segmenterade och målgruppsinriktade. Sett till hela budgeten är kostnaden för trycksaker en väldigt liten del.
-Vad gäller kampanjsatsningar är min åsikt att vi har mycket att göra för att fortsätta bygga Åland som varumärke. Här är de olika aktiviteterna, inklusive tunnelbana, bussar och övrig utomhusreklam, som ingår i vår stora majkampanj en viktig del. Det är ett av få sätt som Åland verkligen syns i gatubilden på våra prioriterade närmarknader.
Ålandstidningen