Trots att det blåser snålt på världens finansmarknader går Ålandsbanken mot ett klart godkänt resultat. Ett av få orosmoln på himlen är en eventuell lågkonjunktur med arbetslöshet och företagskonkurser.
EKONOMI Det är en ganska nöjd Peter Wiklöf som tar emot pressen på sitt kontor på Ålandsbanken för att diskutera den nya delårsrapporten. Rörelsevinsten, 16,3 miljoner euro, är 20 procent lägre än i fjol, men är historiskt sett bra.
-Ett godkänt resultat. Ingen som gör mig överlycklig, men fullt godkänt, sammanfattar Peter Wiklöf.
Han börjar med att skissa upp de dramatiska händelserna som ägt rum de senaste 14 månaderna på världens finansmarknader och berättar att bankens kunder har många frågor just nu.
-Det är en exceptionell situation ute på finansmarknaderna. De flesta som lever i dag har inte varit med om något liknande. Man måste gå tillbaka till 30-talet och den stora depressionen för att se liknande situation.
-Men bolagen går ganska bra, även om det börjar komma vinstvarningar, och privatpersonerna har jobb.
Kundfinansiering
Peter Wiklöf kan stolt berätta att Ålandsbanken inte lider av de problem som gjort att många andra banker hamnat i djupa kriser eller till och med gått omkull.
Ålandsbanken har inte haft några obligationer knutna till subprimelånen och man har inte varit involverad i krisekonomierna i Baltikum eller på Island. Till skillnad från bankerna på Island har man dessutom finansierat nästan all sin utlåning genom kunddepositioner och inte genom att låna från andra banker.
-Vi har nästan 100 procent kundfinansiering i vår utlåning. Det är något jag är oerhört stolt över.
Faktum är att både antalet kunder och depositionerna ökar. Under de tre första veckorna i oktober fick Ålandsbanken 800 nya kunder, vilket är mycket mer än normalt.
Samtidigt väljer man att inte låna ut lika mycket pengar som andra banker just nu. Utlåningen ökar, men den ökar mer i de andra bankerna. Något Peter Wiklöf säger är ett medvetet val.
-Vi lånar ut, men är fortsättningsvis väldigt försiktiga. Vi är ganska nöjda med att de tar marknadsandelar på utlåningssidan. Det har vi inte behov av.
Avvecklar fastighetsförmedlingen
Det som är negativt i resultatet är kapitalförvaltningen. Den stora börsnedgången har gjort att man säljer ett mindre antal aktier och fonder. Kreditförlusterna, som i år hittills uppgår till 0,5 miljoner euro, är däremot begränsade.
-Vi ser inte några betydande kreditförluster under 2008. De som vi upplevt är väldigt små i förhållande till vår totala kapitalstock.
En nyhet är att banken helt avvecklar sin fastighetsförmedling på fastlandet.
-Vi har bedömt att det svårt att få lönsamhet i den inom överskådlig framtid.
Vad som händer med fastighetsförmedlingen Veranta och dess personal har man inte bestämt än.
Hotande lågkonjunktur
Era personalkostnader har ökat mycket, är detta en trend som fortsätter?
-På Åland är en del av vår personal på väg i pension. Vi har redan rekryterat personer för att ersätta dessa. Så man kan säga att vi är överdimensionerade just nu för att kunna ge dessa en bra inskolning.
Hur nästa år artar sig vågar inte Peter Wiklöf uttala sig om alls.
-Ingen bank vill komma med långa prognoser just nu. Det finns ingen bank som säger hur det kommer att se ut 2009.
För även om Ålandsbanken varit relativt väl skyddad mot den turbulens som varit skulle en lågkonjunktur, där arbetslösheten skulle öka och företag börja gå i konkurs, även slå mot banken i form av kreditförluster.
Ålandstidningen