Mariehamns stads äldreomsorg slutar erbjuda rehabiliterande åtgärder som riktar sig till hemmaboende, och till boende vid effektiverat serviceboende.
Från och med den 1 november har ansvaret övergått till Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS), skriver staden på sin hemsida, och hänvisar till äldrelag (2020:9) för Åland § 21.
I lagen står det att staden och kommunerna nu enbart ansvarar för rehabiliterande åtgärder till personer som är boende vid institution.
”En djungel”
Men det är inte så enkelt att ÅHS bara kan eller ska överta ansvaret för hemrehabilitering, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jeanette Pajunen som kallar frågan för ”en djungel”. Just nu befinner man sig i en övergångsperiod och det är inte glasklart vem som ska sköta vad.
– Det är att dra lite för höga växlar att hemrehabiliteringen rakt av går över till ÅHS. Men jag vet att många har tolkat det så, säger Jeanette Pajunen.
– Formuleringarna i den nya lagen är ganska diffusa. Vad är lagens anda, och vad är det egentligen man tänker sig att ÅHS ska sköta? Vi har inte fått några aviseringar om att vi förväntas utöka resurser när lagen ändras i de här delarna.
ÅHS resurser är i dagens läge anpassade efter lagens krav gällande medicinsk rehabilitering, alltså den som baserar sig på en remiss där en läkare har bedömt att det finns ett behov av det. Jeanette Pajunen säger att det lätt riskerar att blandas ihop med så kallad vardagsrehabilitering, alltså stöd i upprätthållande av funktionsförmågan.
– Det finns inte ens chans i världen att ÅHS klarar av det med de resurser vi har för närvarande, säger hon.
Ska hitta gemensam strategi
ÅHS verksamhetsstrateg Sandra Rasmussen delar bilden av att de olika begreppen runt rehabilitering måste redas ut.
– Frågan är högst aktuell. Det finns olika uppfattningar, och just hemrehabilitering finns det ingen riktig definition kring. Man ser det på olika sätt från olika håll, säger hon.
– Det här är något som behöver redas ut både inom ÅHS, kommunerna och KST. Vi måste göra det tillsammans så att vi gemensamt använder allas resurser på rätt sätt och att patienter och klienter får den hjälp de behöver. Det är alla överens om, men sedan finns det en hel del jobb med att definiera både begrepp och processer.
Stödjande åtgärder för äldre är viktiga, eftersom målet är att de ska kunna bo hemma så länge det är möjligt. Ordförande i stadens äldreomsorgsnämnd Conny Nylund (Ocå) är därför angelägen om att ansvarsfrågan reds ut.
– Det måste lösas. Om ÅHS inte har resurserna är det inte alls bra. Vi vill och borde satsa ännu mer på att folk ska kunna bo hemma. Det är ingen som sticker under stol med att det är en viktig sak, däremot är det inte längre stadens ansvar, säger han.
Personalresurser för rehab
I äldrelag (2020:9) för Åland § 21, som staden hänvisar till, står följande:
– Respektive kommun ska tillhandahålla tillräckliga personalresurser för att en tillräcklig fortbildning av personalen beträffande användningen av fysisk träning i vården och omsorgen av personer med demens ska vara möjlig.
– Kommunernas socialvård ska tillhandahålla tillräckliga fysioterapi och ergoterapitjänster för utvecklande av individuella träningsprogram för boende på institution och för handledning av personalen vid dessa institutioner i användningen av dessa träningsprogram.
– Ålands hälso- och sjukvård ska tillhandahålla tillräckliga fysioterapi och ergoterapitjänster för utvecklande av individuella träningsprogram för boende hemma och på serviceboenden (även effektiverade) och för handledning av personalen inom hemservice och vid serviceboenden i användning av dessa.