I onsdags klubbade Rettig Group-koncernens styrelse planen som är resultatet av samarbetsförhandlingarna inom dotterbolaget Bore. På Mariehamnskontoret försvinner tolv tjänster. En av dem som slutar är, som Ålandstidningen tidigare berättat, kommersiella chefen Jhonny Husell.
Det innebär att fem tjänster blir kvar. Det handlar om tre teknikertjänster inklusive tekniska direktören Jörgen Mansnerus, en tjänst inom it och en på ekonomiavdelningen.
Befraktningsavdelningen med sina fyra tjänster försvinner som en följd av att rederiet säljer sina torrlastare.
–Samtliga får gå, som det ser ut i dag. Men inga avtal är ännu skrivna, säger befraktningschef Kim Egenfelt, vars tjänst därmed försvinner.
–Vi har tagit det med lite galghumor, som vi brukar. Vi är ett jäkligt bra gäng här som jobbar bra tillsammans. Det som är mest synd är att gänget splittras. Det känns vemodigt.
Att man skulle lägga ned avdelningen kom inte som någon överraskning efter att det stod klart att torrlastverksamheten, som drivs från Mariehamn, läggs ned.
–Utifrån det kunde man dra sina slutsatser om vilka avdelningar som skulle drabbas.
Avdelningen i Mariehamn har även skött befraktningen för Nordkalks transporter det senaste året. Men nu flyttas uppgifterna tillbaka till Nordkalk.
Söker nya jobb
De anställda på befraktningen har olika upplägg och slutar därför vid olika tidpunkter.
–Vissa kommer att vara kvar någon månad ännu, säger Kim Egenfelt.
Vad har ni som berörs erbjudits för upplägg?
–Det lagstadgade. Sedan finns det personliga uppgörelser också.
Flera av de som berörs har redan börjat söka–och även fått–andra jobb. Kim Egenfelt är utbildad ekonom och har jobbat 19 år i bolaget. Han vet ännu inte vad han ska göra framöver.
–Eftersom jag har varit så länge i bolaget blir det ett tillfälle att sätta sig ned och ta det lugnt och fundera på vad jag ska fortsätta med.
På kontoret jobbar flera med teknisk eller nautisk utbildning. Men att bara gå till sjöss är ändå inte så enkelt efter flera år i land, menar Kim Egenfelt. Dessutom växer inte heller sjöjobben på träd längre.
–Jag ser det inte som ett alternativ, kanske för någon enstaka.
Kom det som en överraskning att Mariehamnskontoret berörs så hårt?
–Visst har vi varit medvetna om vad som var på gång. Men exakt hur det skulle drabba och skötas kom som en överraskning. Vi har inte varit involverade i diskussionerna på Mariehamnskontoret, det sker på Rettig group-nivå tillsammans med Bores vd.
Har ni förståelse för situationen?
–Strategin inom Rettig har varit att vi ska vara marknadsledande, men det har vi inte varit. För att uppnå detta inom torrlastsektorn hade det krävts stora investeringar som inte har ansetts vara försvarbara i dagens dåliga fraktmarknad.
–Därför är det förståeligt. Men det hade säkert kunnat skötas på ett annat sätt.
Hur då?
–När Bror Husell Chartering blev uppköpt av Bore var arbetssättet, andan och strategin inom Rettig group annan än nu, och det har att göra med byten på ledningsnivå.
Beredd att pendla
Löneadministratör Per-Åke Björkvall har jobbat 33 år inom bolaget. Planen är att hans tjänst flyttas till Helsingfors.
–Men inget är klart ännu. Det blir mer diskussioner nästa vecka.
Överväger du att flytta?
–Inte att flytta, men jag har sagt att jag kan pendla.
Tror du Mariehamnskontoret är på väg att avvecklas?
–Det tror jag. De anställer inga nya här.
Nästa vecka fortsätter förhandlingar med de enskilda som berörs.
Sandra Widing