Under torsdagseftermiddagen öppnade räddningsverket en speciell telefonlinje dit folk som sitter fast i sina hus, med vägar blockerade av nedfallna träd och elledningar. Telefonnumret var öppet fram till klockan 21 på fredagskvällen, därefter skulle ett nytt beslut om den tas.
Samtidigt har landskapsregeringen uppmanat kommunerna att inleda en uppsökande verksamhet för att hitta fler som eventuellt inte kan lämna sina hem.
– Så att man inte bara ser till de människor som har hemvård eller annars står under vård i kommunen, utan också börja fundera kring om det finns andra som är ensamma och kan vara isolerade och som inte haft möjlighet att höra av sig, säger Camilla Hägglund-Palmqvist.
Mest rykten
Hon beskriver att landskapet, kommunerna och räddningstjänsten i nuläget inte har koll på hur många som faktiskt är isolerade efter stormen.
– Vi räknar med att få en liten uppfattning, för i dagsläget är det mest rykten. Man hör att folk sitter fast, men vi på myndighetssidan har ingen konkret uppfattning om hur många det är och hur det ser ut.
– Därför är det viktigt att i det här skedet, när det absolut mest akuta börjar bli klart för räddningsmyndigheterna, är det viktigt vi får en konkret bild av hur det ser ut.
Samtidigt som man hoppas att så många som möjligt hör av sig till den speciella telefonlinjen, ska kommunerna alltså också aktivt söka efter andra som av någon orsak inte kan meddela sig.
– Det är ett parallellarbete, för det är kanske inte alla som nås av det här budskapet. Det är därför vi använder många olika metoder. Jag ber också allmänheten att hjälpa till, att tänka på vem man har i sin omgivning som kan vara isolerad.
Bara fast boende
I det meddelande som gick ut från räddningsverket underströks att det endast är stadigvarande boende som ska höra av sig och rapportera om man sitter fast.
Finns det inte också en risk att det sitter människor isolerade i stugor efter nyårsfirandet?
– Det finns alltid en risk för det. Men vi vill försöka få en uppfattning, eftersom det kommer rykten om folk som sitter fast. Men det är stadigvarande som gäller först och främst. Är det så att du är fritidsboende, sitter fast och det börjar bli akut – tveka inte att ringa, säger Lennart Johansson, jourhavande räddningsledare.
Har det varit mest rykten om folk som sitter fast?
– Vi har lite svårt att se hur helheten ser ut, det är därför vi går ut med uppmaningen, säger Camilla Hägglund-Palmqvist.
Ansvaret för kommunens invånare ligger dock på kommunerna i första hand, säger tf alarmmästare Johan Ehn.
– Varje kommun har ansvar för sitt område att se till att man gör arbetet. Räddningsväsendet och andra myndigheter stöttar upp med koordinering och resurser.
Samordna nödplatser
Myndigheterna har också uppmanat kommunerna att samordna nödinkvarteringsplatser i det fall de inte räcker till i någon kommun.
– Det kan fortfarande vara väldigt svårt för enskilda ute i kommunerna, men alla kommuner har ställt i ordning nödinkvarteringsplatser. Om de inte räcker till i en enskild kommun har kommunerna nu uppmanats att hjälpa varandra eller höra av sig till mig för att få en samordningshjälp gällande fler platser, säger Camilla Hägglund-Palmqvist, som tillägger att samarbetet mellan kommunerna fungerar väl.
– När jag har gått ut med uppmaningar att berätta hur det ser ut i kommunerna är bland det första som kommit in är kommuner som säger att vi har möjlighet att hjälpa andra om det behövs. Så det verkar finnas en stor vilja att hjälpa från de som har el till de som har det lite sämre. Samarbetsviljan mellan kommunerna verkar vara otroligt fin.
Jonas Bladh