Företagarna på Åland (FPÅ), genom ordföranden Mats Adamczak och viceordföranden Dick Jansson, kritiserade i går under en en presskonferens politiken som de menar leder Företagsåland i graven.
Under merparten av 2019 analyserade Mats Adamczak, med anledning av bnp-tillväxtens långsamma takt, det åländska näringslivets största problem.
– Befolkningsökningen ligger i trakterna av 20 procent under den senaste tioårsperioden men bnp hänger inte alls med, säger han.
I en Åsub-utredning om tillväxten i fjol listar man 13 hot och möjligheter för det framtida näringslivet. Skattegränsproblematiken tas inte alls upp i listan trots att den, enligt Mats Adamczak, alltid finns med som en parameter när problem i näringslivet ska analyseras.
– Den för med sig allt från extrakostnader för export och import till förlängda leveranstider till Åland.
Mats Adamczak anser att Åland har missat hela e-handelståget till följd av problematiken.
– Vi är inget EU-land, vi är ett e-U-land! Som företagare kan man i dag ha en webshop, men det går inte att ha ett lager på Åland, säger han och fortsätter.
– Det är lättare än någonsin att nischa sin marknadsföring, men det har aldrig varit svårare att exportera härifrån.
Sjöfarten på glid
Skattegränsen kostar Ålands företagare ungefär sju miljoner euro per år, baserat på tullstatistiken.
– Vi har haft skattegränsen i 23 år och hittills har den kostat företagarna 130 miljoner, utan att räkna ”goodwill-kostnaderna”, säger Dick Jansson.
Sedan 2001 har sjöturismens andel av den privata bnp:n sjunkit långsamt men kontinuerligt. Under samma period har IT-sektorn på Åland gått framåt med nära 1.000 procent.
– E-handeln har liknande siffror i resterande EU, men inte hos oss.
Enligt en undersökning hos Postnord är konsumentens genomsnittliga smärtgräns för hur länge man är beredd att vänta på leverans av en beställd e-handelsvara, 3,4 dagar.
– Ålänningens smärtgräns går väl någonstans mellan två veckor och aldrig, säger Mats Adamczak. Det här är något som på sikt kommer att påverka inflyttningen hit, säger han och förklarar vidare:
– Om Åland får en stämpel att det är omöjligt att bedriva e-handel här, kommer man inte vilja flytta hit.
”Inser inte allvaret”
Företagarna på Åland ser skattegränsens effekter som ett enormt problem. Därför ska man nu gemensamt med Åsub ta fram uppgifter och åsikter från bland annat FPÅ:s medlemmar.
– Det gör vi för att förhoppningsvis hinna få med siffrorna i den konjunkturrapport Åsub kommer ut med i april.
FPÅ är inte nådiga i sin kritik mot det offentliga Ålands sätt att försöka få fart på näringslivet. I regeringsprogrammet från i fjol handlar 50 procent av näringspolitiken om jordbruk, fiske och jakt som står för totalt fyra procent av den privata bnp:n.
– Jag brukar jämföra det med att äga en bil där endast ettans växel fungerar och för att åtgärda det byter man ut vindrutetorkarna i hopp om att bilen ska bli snabbare, säger Mats Adamczak.
Jörgen Pettersson (C), sade tidigare i januari, i egenskap av ordförande för näringsutskottet, att ”Åland som medlem i EU har vuxit kraftigt, vilket kan tyckas vara en paradox mot bakgrund av skattegränsen, ”vårjaktstjafs” och vardagliga förtret som vi lyfter lite för ofta i debatten” – ett uttalande som starkt irriterar Mats Adamczak,
– När en ansvarig för närings- och finanspolitik uttrycker sig så, känner vi att politikerna inte har insett allvaret med skattegränsens nackdelar.
Tullfritt område
Nu vill FPÅ månatligen under 2020 lyfta näringslivsfrågor med koppling till skattegränsen. Man vill också presentera ett antal alternativ på lösningar.
– Man kanske kunde använda Postens lokaler i Sviby, några tjänstemän som tullar in- och ut småföretagarnas varor vore en lösning.
En sådan lösning torde kräva ett tullfritt område kring Postens lokaler.
– Det går att göra med lite kreativitet.
Att slopa skattegränsen helt, samt att slopa taxfreen är en annan möjlighet, enligt FPÅ.
– Hur man än vrider på saken, måste man en gång för alla reda ut vad skattegränsen kostar det åländska samhället.
Vad är ditt svar på den frågan?
– Svaret är att den kostar allt för mycket, men hittills har den kostat minst 130 miljoner euro.
Dick Jansson menar att en del av lösningen är att få igång den här debatten på allvar.
– Vi kan inte bara skuggboxas i evighet, ålänningar i gemen vill nog ordna skattegränsproblematiken, säger han.
Ni talar bland annat om en tullfri zon runt Postens lokaler i Sviby, är det praktiskt genomförbart?
– Vi ska komma ihåg att det är vi skattebetalare som äger lokalerna, det är snarast en fråga om politisk vilja, det här är frågor vi förhoppningsvis kan diskutera med ledande politiker.
Peter Pussinen