Känslorna svallade stundtals över i rättssalen när rättegången mot Åland Post fortsatte med personbevisning i går. Bland annat hördes Åland Posts vd, Henrik Lundberg, om sin roll i upprättandet av kontraktet med Authentic Produce Limited vars produkter Åland Post ompackade och distribuerade fram till Tullbeslaget som ledde till rättegången som nu äger rum.
Tingsrättsdomaren Pia Jacobsson tvingades vid ett par tillfällen ingripa för att lugna ner såväl specialiståklagaren Elisabeth Stenman-Haltia som Henrik Lundberg när tempot och tonläget höjdes i samband med åklagarens försök att påvisa Åland Posts avsiktliga och vilseledande varukoder när företagets produkter förtullades in.
Förhandsbesked från 2007
Advokat Charlotta Sandell som företräder Henrik Lundberg inledde förhöret och frågade bland annat huruvida det i hans uppgifter som vd ingår att sköta någon form av enskilda förtullningar, importdeklarationer eller exportdeklarationer.
– Absolut inte, svarade Henrik Lundberg på samtliga frågor.
Inte heller brukar han ingå avtal med kunder i storleksordningen som det aktuella företaget Authentic Produce.
– Jag ingår inga avtal, men jag står som undertecknare på större avtal som gäller en miljon euro eller mer, sade han.
När Charlotta Sandell gled in på ämnet mervärdesskattehantering av importmomsen hos kunder som inte är momsregistrerade i Finland, den tjänst som Åland Post har erbjudit vissa av sina kunder, tände Henrik Lundberg till. Han lyfte fram ett förhandsbesked som Åland Post fick från skattemyndigheterna år 2007.
– Där står att vi har fått ett förhandsbesked på förtullning för kunds räkning, och det här är också anledningen till att vi sitter här i dag, sade han och förklarade vidare:
– Ända sedan dess har ingen någonsin nämnt att det faktum att vi använder förhandsbeskedet för att dra moms för våra kunders räkning, skulle innebära en förflyttning av ansvaret för varorna.
Hjälpte Tullen med beslaget
Han menade således att det är kunden som äger varorna, och därmed ansvarar för dem.
– Det är förvånande och helt fantastiskt att det här har diskuterats ända sedan 2007 utan att någon någonsin har sagt att vi skulle ansvara för varorna. Inte ett ord nämns om detta på de 8.000 sidor förundersökning som finns.
Han lyfte även beslaget som Tullen gjorde på Åland Post 2015.
– Vi var till och med där och hjälpte dem, varorna tillhörde ju Authentic Produce. Jag tyckte bara det var skönt att Tullen kom dit för att kontrollera att de inte hade något fel på sina varor.
Efter det dröjde det, enligt Henrik Lundberg, ända till den 2 mars 2017, tills tingsrätten meddelade att Åland Post och han själv var misstänkta för brott.
– Och då blev det tvärnit. Skulle vi vara ansvariga för varorna plötsligt, frågade han retoriskt.
Gång på gång under förhöret återkom post-vd:n till det faktum att kunden, alltså Authentic Produce i det här fallet, ägde varorna.
– Vi kan inte styra över vilka varor som kommer in på vår perrong. Produkterna tillhör kunden, vi skötte bara packningen.
Hetsig ordväxling
I Jerseyföretagets försändelser fanns varor som klassas som läkemedel, något som Henrik Lundberg menade att han inte hade någon kännedom om.
– Det är mycket viktigt att allt som Åland Post gör är lagligt, vi måste göra allting korrekt.
Åklagarsidan frågade Henrik Lundberg om avtalen mellan företaget i Jersey och Åland Post. Bland annat undrade hon vem som ingick avtalet med dem.
– Det var affärsområdet, svarade post-vd:n.
– Men vem skrev under det?
– Det står väl på avtalet, sade Henrik Lundberg.
Efter en stunds ordväxling nämnde åklagaren att det är affärsområdescheferna Mats Polviander och Tim Mankonen som står som undertecknare. Men hon ville också veta om ledningen var inblandad i avtalet.
– Affärsområdet skötte det.
– Men vem står som deklarant, fortsatte Elisabeth Stenman-Haltia.
– Såvitt jag vet erbjöd vi på ledningsnivå den här tjänsten till vissa internationella kunder.
Vidare undrade hon om det var under ett ledningsmöte som frågan diskuterades.
– Vem var med på ledningsmötet?
– Det var inte ett beslut på ledningsnivå, det var ett beslut på affärsområdesnivå som förankrades i styrelsen, sade han.
– Och vem var med där?
– Ska jag räkna upp hela styrelsen och ledningsgruppen? Jag själv var med i processen.
”Borde kontaktat er 2015”
Det var i det här skedet Pia Jacobsson fick gå emellan och stoppa de heta känslorna i rättssalen.
– Tempot är otroligt högt nu, jag ber er att lugna er lite.
Henrik Lundberg tog åter en gång upp förhandsbeskedet från 2007 och nämnde att allt baserar sig på det.
– Men den 2 mars 2017 framkom det plötsligt att det är vi, inte Authentic Produce, som är misstänkta.
Åklagaren hävdade dock att Henrik Lundberg blandar ihop två olika saker.
– Momsavdraget är en sak. Men har ni sökt ett nytt förhandsbesked från Tullen?
– Nej, varför skulle vi göra det? Det tar minst ett halvt år att få ett sådant. Vi visste ju som sagt inte att det handlade om illegala varor.
Känslorna svallade fortfarande i salen, och Henrik Lundberg sade att han önskar att han år 2015 hade kontaktat åklagaren för att fråga om det här betyder att Åland Post blir ansvariga för varorna.
– Det borde jag har frågat eftersom ni verkar veta det så förbannat bra, då hade det här aldrig ha hänt, sade han med eftertryck.
Under dagen hördes även Dan Johansson, affärsområdeschef inom logistik, samt Tim Mankonen. Rättegången fortsätter i dag med parts- och vittnesförhör.