Enligt Harry Jansson finns det flera personer inom regeringspartierna som har förhoppningar om att det ska kunna hållas e-val i oktober 2023.
– Efter de inledande politiska diskussionerna håller vi nu på att processa frågan i regeringskansliet. Där har det framkommit att när man tittar närmare på riskanalysen har alla sakkunniga vi hittills har pratat med varit tveksamma till om insatsen är värd pengarna.
Han räknar med att det kan finnas cirka 1.700 röstberättigade ålänningar utanför Åland vid nästa lagtingsval.
– Man måste sätta det i relation till de pengar som behövs för att utveckla ett helt säkert system. Vi har inte alls varit hemliga med det och jag är nog tveksam till att satsa de pengarna, flera 100.000 kommer det nog att landa på, med tanke på hur få som kommer att utnyttja det.
Hur görs den bedömningen, går det att säga vad 1.700 röster är värda i pengar?
– Man skulle kunna ställa den frågan, men man måste komma ihåg att alla de här människorna kommer att beredas möjlighet att rösta. Sedan måste vi i översynen av vallagen ta höjd för att postgången har försämrats. Alla kommer att få rösta, men jämfört med e-val är poströstandet en mycket mer komplicerad process som kräver en aktiv insats av den som röstar.
Ser stora risker
Framför allt ligger dock Harry Janssons skepticism till e-val i säkerhetsfrågan, menar han.
– Finns det en risk att valet kan hackas eller på något annat sätt störas är risken överhängande att det ogiltigförklaras. Som ansvarig minister vore det fruktansvärt att utsätta ålänningarna för den risken.
Vad händer med det utredningsmaterial som har tagits fram i frågan?
– Naturligtvis tar vi till vara allt som gjorts, men om vi går in för att satsa på e-val ändå blir det sannolikt en helt ny leverantör. Det spanska företaget man använde förra gången är nog helt bränt eftersom de aldrig kompenserades fullt ut när de inte klarade av att leverera enligt kraven. Sedan har det hänt en hel del på it-fronten de senaste åren. Internet är inte tryggt i dag och det finns många luckor i säkerhetsbitarna.
Harry Jansson vill senast före sommaren ha beslutet klart om det blir någon e-röstning eller inte. Bestämmer sig landskapsregeringen för att gå in för det trots allt måste pengar anslås redan i höst, säger han.
– Det beror på om det finns ett stort tryck internt.