Den 5 april signerade Viking Line ett villkorat fartygsbyggnadskontrakt med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co. Kontraktsskrivningen tog fyra dagar och det skrevs under på plats i Xiamen i Kina.
– Det är lite svårt med engelskan där. Det tar lite längre tid, säger Jan Hanses.
Kontraktet som var på hundratals sidor gicks igenom minutiöst av jurister från båda håll.
– Det är ett väldigt omfattande arbete, säger Johanna Boijer-Svanhström, informationsdirektör på Viking Line.
Både köparens och säljarens styrelser ska nu godkänna kontraktet och finansieringen av beställningen.
– Det tar nog in i sommaren innan det är klart, säger Jan Hanses.
Under tiden arbetar arkitekter med ritningarna. I beställningen av det nya fartyget har man gått ner mer på detaljnivå än vid tidigare beställningar.
– Det beror på att kineserna inte är lika vana vid passagerarfartyg, säger Jan Hanses.
– Men arbetet med ritningarna pågår hela tiden. Vissa saker finns med tidigt, till exempel större konstruktioner, trappor och brandväggar. Medan annat blir klart i slutskedet, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Rekryterar personal
Viking Line har inlett rekryteringsprocessen för ny personal som ska vara involverad i byggandet av det nya fartyget. Det är framför allt nyckelpersoner som först ska rekryteras. Hur många som i slutändan ska anställas är oklart och förmodligen kommer det att variera hur många som behövs under hela processen fram till 2020.
– Ungefär 30 personer, då är en del av dem kineser, säger Jan Hanses.
Vissa av de som anställs kommer att vara stationerade i Kina, i nybyggda lokaler på varvet, andra ska åka fram och tillbaka.
– Men det är mycket arbete med skatteregleringar och tillstånd. Det är mer komplicerat i Kina, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Extra fraktfil
Det nya fartyget ska gå på rutten Åbo-Åland-Stockholm och beräknas vara klart 2020. Fartyget blir lika långt som Viking Grace, men det blir bredare eftersom det kommer att få en extra fraktfil.
Designen på inredningen ska gå i skandinavisk stil och skötas av skandinaviska arkitekter. Exakt hur det ska se ut vill man ännu inte säga.
I pressmeddelandet som gick ut den 5 april skriver Viking Line att det nya fartyget erbjuder helt nya passagerarupplevelser för gästerna.
Vad innebär det?
– Vi håller på det ett tag till. Vi har en plan för hur vi ska avslöja det, säger Johanna Boijer-Svahnström.
– Det rör sig om tekniska funderingar och olika sorters kundupplevelser ombord, säger Jan Hanses.
Fartyget ska drivas med naturgas, precis som Viking Grace, som var det första stora LNG-drivna passagerarfartyget i världen. Än så länge går det inte att bunkra flytande naturgas mer än till bilar i Finland.
– Men man jobbar på det och jag tror att möjligheten kommer att finnas i Åbo inom ett år, säger Jan Hanses.
I dag bunkrar Grace från fartyg i Sverige.
Två stycken 24 meter höga flettnerrotorer ska stå för cirka 4,2 procent av drivkraften. Det är en teknik som nästa år ska testas på Grace för att se att det fungerar optimalt.
Man planerar också att använda den senaste tekniken när det gäller motorer, Wärtsilä 31-motorn som tillverkas i Vasa. Det är en effektiv fyrtaktsdieselmotor som är energisnål.
– För att kunna existera och driva företaget framåt måste vi göra det som är optimalt för miljön, det är också ofta det som är kostnadseffektivt, säger Jan Hanses.
Till vilken kundkrets vänder sig det nya fartyget?
– Hon ska attrahera en bred publik, med litet extra fokus på den svenska publiken, eftersom hon kommer att avgå kvällstid från Stockholm, säger Jan Hanses och fortsätter:
– Man kan inte rikta in sig för snävt, man måste vara väldigt flexibel.
Jan Hanses var inte nöjd med det senaste bokslutet som visade på en halverad vinst för 2016. En av orsakerna till resultatet var minskat antal passagerare. Med det nya fartyget hoppas man öka passagerarantalet.
– Grace var fullbokad väldigt länge när hon var ny. Det brukar vara så med nya fartyg. Så vi hoppas att hon kommer att bli det.
Är det viktigt att ha det största fartyget?
– Nej. Men när de är så dyra att bygga så blir de allt större, säger Jan Hanses.
– Det viktigaste är att färjan är optimerad efter rutten. Att det är effektivt och storleksmässigt anpassat till behovet, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Kontraktspriset för det nya fartyget är cirka 194 miljoner euro och avtalet innehåller också en option på ytterligare ett fartyg.
När ska hon ha betalat sig?
– Krediten på fartygsbygget är tolvårigt, det är dit vi strävar. Målsättningen är att hon ska ha betalat sig då.
Kommer ni att utnyttja optionen på ytterligare ett fartyg?
– Det kan jag inte säga, säger Jan Hanses.
Inom nio månader måste Viking Line ha bestämt sig om man kommer att utnyttja optionen eller inte.
Flera av Viking Lines fartyg är byggda på 80- och 90-talet. Rosella byggdes 1980, Mariella 1985, Amorella 1988, Cinderella 1989 och Gabriella 1992.
– Efter hand kommer det att krävas en förändring där, säger Jan Hanses.
Och då blir det aktuellt att förändra om optionen utnyttjas?
– Ja.
Arbetsnamnet är Mos
Nybyggnadsprojektet är knutet till EU-projektet Motorways of the Seas och går därför har fartyget gått under arbetsnamnet Mos.
– Det står till och med så i kallelserna till våra möten, säger Johanna Boijer-Svahnström.
– Men vi får se vad det blir för namn till slut.
Fartyget byggs enligt finska normer och målsättningen är att hon ska ha finsk flagg.
– Men det är alltid en diskussion om det där. Vi har möjlighet att styra henne till svensk flagg, säger Jan Hanses.
Mariehamns hamn behöver anpassas för att det nya fartyget ska kunna gå in, detta för att det nu bara finns fäste för Viking Grace.
Målsättningen med Amorella är att hon ska säljas. Hon är den färja som har flest arbetstimmar, men hon är fortfarande i gott skick.
– Vi ska göra en förnuftig försäljning, säger Jan Hanses.
Vad betyder det?
– Att vi ska sälja till bästa möjliga pris.
I måndags började Viking Lines inhyrda katamaran Viking Faster gå på rutten Helsingfors-Tallinn. Jan Hanses mötte henne när hon kom tillbaka.
– Det var kraftig vind, men det verkade inte vara något bekymmer.
Finns det en chans att ni tar över henne?
– Vi testar den här säsongen, det blir intressant att se hur hon fungerar. Vi får diskutera efter sommaren om det blir en förlängning, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Petra Dahlgren