Viking Lines halvårsrapport visar ett rörelseresultat på minus åtta miljoner euro. Det är något bättre än samma period i fjol då effekten av försäljningen av ms Mariella räknas bort. En stark efterfrågan under det andra kvartalet har delvis kompenserat de höga energipriserna.
Rederiets omsättning steg med 180 procent till 200 miljoner, men även kostnaderna har ökat. Driftskostnaderna mer än fördubblades till 155 miljoner, där bränslekostnaderna ökade mest och uppgick till nära 27 miljoner. Även de finansiella kostnaderna steg och resultatet efter skatt blev minus 9,8 miljoner.
– Resandet är på en bra nivå och andra kvartalet innebar en väsentlig förbättring. Trots det svaga första kvartalet så är halvårsresultatet tillfredsställande med beaktande av omvärldsfaktorerna, säger Jan Hanses.
Glory höjer resultatet
En närmare granskning av siffrorna för det andra kvartalet visar att det faktiskt gått bättre än motsvarande period 2019, alltså före pandemin. Omsättningen var 141 miljoner mot 131 och rörelseresultatet rensat från engångsposter åtta miljoner mot fem. Även nettoresultatet är högre än för tre år sedan.
– Viking Glory har presterat väl och väsentligt bidragit till rapportperiodens resultat och särskilt resultatet för det andra kvartalet, framhåller Jan Hanses.
Viking Lines passagerarvolym var under första halvåret 1,88 miljoner jämfört med 0,54 miljoner samma period i fjol. Fraktvolymen minskade med nio procent, främst till följd av fler dockningar. Det påverkade även investeringarna under perioden, vilka ökade från 8,3 till 12,7 miljoner.
Teknisk nedgång
Koncernens skuldsättning har minskat något sedan årsskiftet. Man har amorterat knappt 22 miljoner, varav tio miljoner är lån som förnyats och nu förfaller 2024. Soliditeten har sjunkit från fjolårets 46 till 40 procent, men det förklaras av att balansomslutningen vuxit med 28 procent eller 124 miljoner. Bakom det ligger 120 miljoner större fartygsvärden som följd av att Viking Glory tillkommit i flottan.
Styrelsen vågar nu åter ge framtidsutsikter och bedömer att rörelseresultatet för helåret 2022 blir något sämre än 2021, men påpekar att det då påverkades av betydande försäljningsvinster. Man skriver också att det geopolitiska läget skapar betydande osäkerhet både vad gäller de ekonomiska förutsättningarna och efterfrågan på resor.
– Vi har nu kommit så långt in på året att vi vågar ge en prognos, förklarar Jan Hanses.
Stärker sin position
Han understryker att den största risken gäller hur bunkerpriset utvecklas under hösten, men även hur konsumenterna reagerar när stigande inflation och räntor påverkar privatekonomin.
– Men vi har ett rätt starkt bokningsläge inför hösten, även om resenärerna fortfarande agerar kortsiktigt. Däremot har vi fått tillbaka konferensgrupperna. Det är en förbättring mot tidigare under pandemin.
Marknadsläget förändras i höst när Tallink Silja stuvar om och kör med bara ett fartyg på Åborutten.
– Det kommer att förbättra vår position, även om vi klarat oss bra även i konkurrens med två Siljafartyg, säger Jan Hanses.
På börsen reagerade Viking-aktien marginellt på rapporten med en nedgång på drygt en procent till 12,40 euro.