Det är Ålands Sjöfart som skriver om haverirapporten som blev offentlig den 19 mars.
Det är The Norwegian Safety Investigation Authority som skrivit rapporten och det tog fem år för den att bli klar. Olyckan inträffade den 23 mars 2019. befälhavare ombord var ålänningen Bengt-Owe Gustafsson.
Fartyget lämnade Tromsö den 21 mars med 1.300 passagerare ombord och då var en av fyra dieselgeneratorer ur spel. Enligt haverirapportens slutsatser var både passagerare och besättning omedvetet utsatta för en risk då det saknades den redundans som krävs enligt reglerna för SRtP (Safe Return to Port). Eftersom Viking Sky inte uppfyllde de tillämpliga säkerhetsstandarderna borde hon inte ha avgått från Tromsö under rådande omständigheterna. Trots vetskapen om felet på generatorn beordrade rederiet att fartyget skulle lämna hamnen.
Många brister
Den 23 mars blåste det kring 24 meter per sekund och 29 meter per sekund i byarna utanför Hustadvika då läget blev kritiskt.
Viking Sky drabbades av en blackout när alla de tre fungerande dieselgeneratorerna stängdes av skyddssystem som reagerade på lågt smörjoljetryck. Det bedöms att fartyget var ungefär en fartygslängd i från att gå på grund. Ålands Sjöfart skriver att haverirapporten slår fast att olyckan var ett resultat av bristande planering och felaktig konstruktion och att olyckan orsakades av otillräckligt med olja i samtliga dieselgeneratorers smörjoljetankar, i kombination med stampning och rullning i grov sjö. Utredningen identifierar operativa, tekniska och organisatoriska säkerhetsfrågor som på olika sätt bidrog till strömavbrottet.