Förberedelserna inför riksdagens höstsession har handlat om två huvudsakliga ämnen, säger Mats Löfström. Dels är det vad som ska hända med coronarestriktionerna.
– De temporära ändringarna i smittskyddslagen löper ut den 15 oktober och vid årsskiftet, så de måste vi ha en diskussion kring, säger Mats Löfström.
Dels handlar det om att se över de beslut som fattades i halvtidsgranskningen av Finlands regering och rambesluten inför kommande års statsbudget.
– Plus att man måste titta på regeringsprogrammet för att se vad som har förverkligats och vad som är kvar att göra nu med ungefär hälften av tiden kvar. Vissa saker är särskilt intressanta för Åland, så dem håller jag naturligtvis extra mycket koll på, säger Mats Löfström.
Två stora frågor
Den enskilt största frågan som påverkar Åland i riksdagen är revisionen av självstyrelselagen. Ett utkast som är framarbetat av Justitieministeriet och landskapsegeringen (LR) är just nu ute på remiss.
– Vi hamnar snart i ett intensivt skede för att kunna lösa återstående knutar. Vi skulle behöva få lagförslaget till riksdagen senast i början på nästa år, gärna redan i höst men allra senast i februari. Det är en så pass stor fråga för hela riksdagen att vi måste få tillräckligt med tid att arbeta med den, säger Mats Löfström.
En annan fråga som spelar roll för Åland är den kommande nya lotterilagstiftningen i Finland. Åland har egen behörighet på området, men den geografiska blockering som har diskuterats i samband med rikslagen skulle påverka Pafs verksamhet i Finland.
– Nu har man beslutat att det inte ska bli någon geografisk blockering, så det finns inte något hinder för Paf att fortsätta. Det har varit en överlevnadsfråga för dagens Paf.
Propositionen till ny lotterilag tas upp i riksdagen redan på torsdag den här veckan.
– Det är en viktig fråga för Åland i några element, så jag ska se till att där inte finns något som skulle vara problematiskt för Ålands del.
Budgetförhandlingar
Den här veckan inleder regeringspartierna budgetförhandlingarna, vilket gör att riksdagens första plenum väntas bli lugna.
En knäckfråga i budgeten blir miljö- och klimatpolitiken, säger Mats Löfström.
– Det är ingen hemlighet att det har funnits olika grad av ambitionsnivå och också olika grad av realism. Man har olika synsätt trots att man kanske delar både lägesbilden och målbilden. Det blir den knivigaste frågan i samband med att få ihop budgeten.
Andra frågetecken är hur regeringen ska omvandla de sysselsättningsmål man har förbundit sig till genom halvtidsgranskningen till konkreta lagförslag.
– Men min information är ändå att stämningen i förhandlingarna är god och därför har jag stora förhoppningar att man hittar konstruktiva lösningar.