Navigationsskolan ritades av arkitekten Lars Sonck och uppfördes 1939, det är en av de offentliga byggnader som staden vill skydda för framtiden.
1972 revs Navigationsskolans torn för att ge plats åt den nuvarande utbyggnaden i plåt. Tanken med ”plåtlådan” var att ge huset ett fartygslikt utseende och inrymma skolans båtsimulatorer. I dag är det plats för skolans elevcafé.
2011 anhöll landskapsregeringen om att Navigationsskolan ska k-märkas exteriört, men ärendet avstannade efter ett beslut om återremiss i stadsfullmäktige.
Vill skydda arkitekturen
Men nu har ärendet fått fart på nytt, i augusti 2020 lyftes det återigen av stadsutvecklingsnämnden.
I tisdags diskuterade nämnden hur man skulle kunna återställa Navigationsskolans ursprungliga torn och enades om ett förslag som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet.
– Vi vill att byggnaden ska återställas så mycket som möjligt, säger ordförande Barbro Sundback (S).
Förslaget som stadsutvecklingsnämden har fastnat för är att återställa tornet i sin helhet och samtidigt minska påbyggnaden med en våning. Man anser att det skulle påverka den ursprungliga arkitekturen minst.
– Det är en del av en längre process och det kommer att bli fortsatta diskussioner, säger Barbro Sundback.
Villkorad donation
2019 donerade Jan Kåhre 100.000 euro ur egen ficka för att driva på en ombyggnad av Navigationsskolan så att den återfår sitt ursprungliga utseende. Men donationen är villkorad, om inget händer innan september 2021 tar han tillbaka pengarna.
Är det rimligt att hinna komma till beslut innan dess?
– Det beror på hur man kommer överens, det är landskapets byggnad och staten som har planeringsmonopolet. Det gäller för oss att få fram ett förslag till stadsplan så fort som möjligt. Vad som görs därefter är landskapets uppgift, säger Barbro Sundback.