Det finns skäl att se vilka delar av ÅMHM:s verksamhet som ska höra till styrelsen, landskapsregeringen och enhetschefen. Det menar ÅMHM:s myndighetschef Stig Abrahamsson. Däremot tror han inte att styrelsen helt ska avvecklas.
–Nej, det behövs en övergripande politisk styrning som pekar ut de stora dragen.
Den interna styrningen och kontrollen inom ÅMHM får kritik av landskapsrevisionen. På ÅMHM arbetar man just nu med att ta fram ett verksamhetssystem som ska definiera processer och vem på myndigheten som är ansvarig för vad.
– Vi arbetar med just det som rör den interna styrningen. Det är ett pågående arbete som alltid går att utveckla.
I granskningen skriver landskapsrevisionen att ”det är förvånande att ingen systematisk kartläggning av miljölagstiftningen finns och vad den i praktiken innebär för myndighetens uppdrag". Miljöjuristen på ÅMHM arbetar förvisso med en kartläggning av lagstiftningen och klargör vad den betyder för myndigheten, men landskapsrevisionen menar att detta är ett arbete som borde prioriteras kraftigare.
Miljölagstifningen borde väl vara grunden i ert arbete, är det här något som inte fungerar?
– Vi tycker inte att det inte har gjorts en genomgång av miljölagstiftningen. Det stämmer överhuvudtaget inte. Det är en viktig del att man har grunden på plats och myndighetsjuristen sammanställer det här nu.
Har det gått för långsamt?
–Det påbörjades före jag började här men nu har vi verkligen lyft det.
På vilket sätt?
–Genom att lyfta frågan och verkligen klargöra så att juristen vet att det är en viktig uppgift, men han har många andra uppgifter också som vi måste arbeta med.
Landskapsrevisionen anser också att tillsynen inom social-, hälso- och sjukvården ska flyttas tillbaka till landskapsregeringen där den tidigare låg. Man menar att den sortens tillsyn inte passar in i den övriga verksamheten.
–Vi tycker att det är bra att ÅMHM är tillsynsenhet. Det var grunden och tanken vid upplägget, säger Stig Abrahmsson.
Passar det in i den övriga verksamheten?
–Den är något annorlunda eftersom fallen och ärendena är av annan natur än inom miljö- och livsmedel. Men det handlar fortfarande om tillsyn och vi tycker att lagstiftning och tillsyn ska hållas separat.
Enligt granskningen kan resurserna inte minskas på ÅMHM, däremot behöver myndigheten leverera mer med de resurser som finns. Man menar att ingen ökning av personalen ska ske i dagsläget. Först ska utvecklingsarbetet göras klart, därefter kan ställning tas till resursbehovet.
–Landskapsrevisionen har gjort ett bra arbete och kommer med konstruktiv kritik, säger Stig Abrahamsson.
Petra Dahlgren