Ålandstidningen skrev i går om efterbeskattningen av Lundqvistrederiernas bolag i Bahamas. Vd:n Ben Lundqvist har konsekvent avböjt att kommentera storleken på beloppet som man tvingats betala för utlandsbolagen. Men beloppet har av andra uppskattats till cirka 40 miljoner euro.
Om den summan är korrekt skulle cirka 30 miljoner tillfalla staten, som får den största delen av samfundskatterna. Kommunernas och församlingarnas andelar är betydligt mindre.
Nu undrar Ålandsdelegationens ordförande, landshövding Peter Lindbäck, vad som hänt med pengarna.
– Vi har bestämt oss för att gå till botten med det här, säger han.
Orsaken är skattegottgörelsen, flitpengen, som Åland får när inkomst- och förmögenhetsskatten som debiterats i landskapet överskrider 0,5 procent av motsvarande skatt för hela Finland.
Frågan är alltså om efterbeskattningen av Lundqvistrederierna har räknats med när någon skattegottgörelse har fastställts?
Frågar skattestyrelsen
Ålandsdelegationens sekretariat har skrivit till skattestyrelsen för att få svar på hur pengarna har hanterats.
– Har de varit med i tidigare års underlag för bestämmandet av flitpengen? Eller anser man att de inte ska vara med över huvud taget – och i så fall varför? säger Peter Lindbäck.
Han gör själv bedömningen att pengarna borde tas med i beräkningen av den åländska skattegottgörelsen.
– Med mitt sunda bondförnuft kan jag inte se varför de inte skulle beaktas. Men frågan är om de redan har beaktats eller om de kommer att beaktas? Det är möjligt att skatten har funnits med i tidigare års flitpeng. Det ska bli intressant att se vad svaret blir.
Så som självstyrelselagen är formulerad är det avgörande när skatten debiterades, enligt Peter Lindbäck.
– Inte när pengarna inflyter.
Sedan är frågan om den debiterade summan blivit noterad som ”åländsk” eller inte.
– Om pengarna inte kommer att läggas till grund som en på Åland debiterad skatt hoppas jag verkligen att vi får ett svar som förklarar varför. Man kan inte rakt av avfärda att beloppet inte ska beaktas vid beräkningen av flitpengen, säger Peter Lindbäck.
Anna Jakobsson