Lagtingets ordinarie plenum avbröts klockan 15.00 för att ledamöterna i stället skulle ta sig en trappa ned i självstyrelsegården. Där väntade ett stängt informationsmöte med landskapsregeringen (LR) om det aktuella läget i förhandlingarna med den finländska regeringen om en ny självstyrelselag.
Redan förra veckan kunde Ålandstidningen berätta att regeringen Sipilä slagit fast nästa fredag, den 13 september, som dagen då man vill kunna lämna över en proposition om lagen till riksdagen.
Nytt propositionsförslag
I slutet av förra veckan fick LR, enligt uppgifter till Ålandstidningen, sig tillsänt ett nytt förslag till proposition. Detta ersätter det förslag som sändes till LR den 2 juli. Men vid informationsmötet för lagtinget var de ändringar som den nya propositionen innehåller ännu inte analyserade, eftersom eventuella ändringar inte var utmärkta.
För lagtingsledamöterna blev det således ganska lite information om hur dagsläget är i dag, och hur arbetet ska gå vidare från åländskt håll.
– Det är oklart om hur liggande förslag till regeringsproposition ser ut, säger Harry Jansson.
– Det är synd om tjänstemännen som nu måste lusläsa allt igen.
Vill ha svar på torsdag
Samtidigt har den finländska regeringens beslut att sätta ett datum på när propositionen ska lämnas till riksdagen gjort att arbetet minst sagt stressat. Redan på torsdag sammanträder regeringen i Helsingfors och då vill man veta vad Åland tycker.
– Tidsplanen är oerhört pressad och Mycket ska till, säger Harry Jansson, som menar att orsaken till tidspressen är regeringen Sipiläs sätt att dra ut på tiden tidigare i processen.
– Så blir det tyvärr när det uppstår bromsar på vägen. Det tog lång tid att få gehör för behovet av en gemensam arbetsgrupp som behandlade Ålandskommitténs slutbetänkande och remissvaren på det, orimligt lång tid. Det är därför det är sådan tidspress nu. Det är den största buggen.
Harry Jansson satt själv med i Ålandskommittén och har vigt en stor del av sitt politiska liv åt just självstyrelsefrågorna. Efter den långa, sega förhandlingen om den nya självstyrelselagen ser han nu att allt fler tappar tron på en ny lag.
– Pessimismen har ökat. Som med allt annat kan ta ställning först när vi ser helheten. Då kan vi göra bedömningen om lagen är acceptabel och det är värt att ge vårt godkännande till riksdagen.
Minskad optimism
Ålands framtids partiledare Axel Jonsson satt också med i Ålandskommittén, men avstod då från att underteckna slutbetänkandet då han inte ansåg att det gav Åland tillräckligt mycket. Även han ser en minskad optimism bland sina kollegor i lagtinget.
– Det är många som börjar bli trötta på det här projektet, och vill ha slut på förhandlingarna. det vill vi också, men det viktigaste är att det finns ett innehåll.
– Det finns en allmän uppgivenhet och pessimism om det politiska klimatet i Finland i dag, men det blir inte lättare efter ett riksdagsval. Det som bekymrar mig är att det är allt fler som lutar sig tillbaka mot de svåra förhållandena och drar slutsatsen att vi ska acceptera ett urvattnat förslag.
Han menar att det är Åland som fått ge vika steg för steg i förhandlingsprocessen. Han hoppas nu att lagtinget drar i handbromsen och väntar.
– Det finns en risk om vi nu går in för att acceptera ett urvattnat förslag som inte ger mer än kosmetiska ändringar. Då är det ett faktum att vi stänger dörren för större förändringar under lång tid framöver. Projektet har redan nu tagit 10 år av förhandlingar.
Utred självständighet
Han skulle vilja att också andra partier tittar på andra alternativ.
– De etablerade partierna måste inse att om vi överhuvudtaget ska få Finland att inse hur viktigt det här är för oss så måste vi ha en diskussion om alternativa vägar framåt. Ta fram ett underlag för ett självständigt Åland, kritisera Finland offentligt för hur man sköter den här processen. Så låst som det ser ut att vara måste det ta fart.
Ålandstidningen har under måndagskvällen sökt lantrådet Katrin Sjögren (Lib) upprepade gånger för en kommentar till den finländska regeringens nya förslag till proposition, men hon har valt att inte svara på våra påringningar. Strax innan hon gick in till det slutna mötet konstaterade hon till Ålandstidningens reporter:
– Tids nog får ni veta.
Jonas Bladh