Styrelsen för Stiftelsen Sjökvarteret uppmärksammar i en skrivelse Mariehamns stad om att det inte är förenligt med Sjökvarterets stadgar eller målsättning att en reklambyrå är verksam på området.
Mariehamns stad och Hantverkshuset Ab skrev för några år sedan ett arrendeavtal och bolaget uppförde två byggnader på marken i den norra delen av kvarteret. Den ena byggnaden hyrdes sedan ut till en reklambyrå.
Det här, menar stiftelsen, är ett problem eftersom förfarandet kan anses vara prejudicerande, det vill säga uppfattas som en regel som andra arrendetagare kan hänvisa till framöver.
Uthyrningen strider också enligt styrelsen mot Hantverkshusets arrendeavtal med Mariehamns stad.
Flerårig konflikt
Ärendet inleddes redan 2021, då Sjökvarterets styrelse fick vetskap om att Hantverkshuset hade hyrt ut lokaler till reklamfirman. I ett skriftligt utlåtande uppmärksammades både Hantverkshuset, reklambyrån och staden om att stiftelsen å det starkaste motsatte sig ”att dylik verksamhet etablerar sig i Sjökvarteret”.
Christian Söderlund, som driver Hantverkshuset, bad i början av 2022 om specificerad information om vilken punkt i hans arrendeavtal stiftelsen anser att han bryter mot.
Under våren samma år hölls ett möte som alla berörda parter deltog i. Styrelsen bad då om att få ta del av stadens inställning i frågan skriftligt, men har ännu till dags dato inte fått det. Vid sitt senaste styrelsemöte bestämde man sig därför att än en gång vända sig till Mariehamns stad.
Styrelsen anhåller i skrivelsen om att staden ska uppmana arrendetagaren att följa bygglovshandlingarna och villkoren i arrendeavtalet.
Väckt reaktioner
Styrelsens ordförande Titte Törnroth säger till Ålandstidningen att andra aktörer i Sjökvarteret ända sedan det stod klart att reklambyrån flyttat in har påpekat att verksamheten inte rimmar med Sjökvarterets stadgar.
Enligt stadgarna ska stiftelsen bevara och främja åländska traditioner och hantverk inom områden förknippade med kust- och sjöliv, båt- och skeppsbyggeri och annat hantverk. Målsättningen med Sjökvarteret antogs av stiftelsens styrelse 1999. Den lyder: ”Det grundläggande målet för Sjökvarteret är att skapa ett centrum för åländsk sjö- och kustkultur och därmed förknippat hantverk.”
Kärnfrågan är alltså om reklambyråverksamhet kan sägas vara ett traditionellt hantverk. Det anser inte Sjökvarterets styrelse, medan Christian Söderlund enligt styrelsens skrivelse är av en annan åsikt.
Gången brukar också vara att aktörer som vill hyra ut eller sälja ska rikta en förfrågan till stiftelsen, säger Titte Törnroth.
– Ingen hade här frågat styrelsen om tillstånd. Det borde ha kommit en förfrågan (om uthyrning till reklamfirman reds. anm.) och i så fall hade vi inte tillåtit det.
Ser över avtalen
Styrelsen anser vidare att det är Mariehamns stad, som alltså har arrendeavtalet, som ska reda upp frågan.
– Aktörer som fortsätter fråga hur länge reklambyrån ska finnas kvar har vi hänvisat till Mariehamns stad. Men nu är vi i sitsen att om reklambyrån tillåts hyra så kan andra arrendatorer hyra ut till vad som helst som inte har något att göra med det Sjökvarteret handlar om, det vill säga hantverk och traditioner, säger Titte Törnroth.
När hon tillträdde som styrelseordförande fanns redan en konflikt i frågan.
– Jag tänkte först att det borde gå att lösa på något konstruktivt sätt, men principiellt går det inte i det här fallet, och där är styrelsen helt enig. Nu får dessutom en kommersiell aktör fördelar man inte får på andra ställen i staden.
Vad är det till exempel för fördelar?
– Plogning, anslutning till vårt avlopp utan att betala någon avloppsavgift – den typen av grejer.
Titte Törnroth berättar att stiftelsen inlett en översyn där alla avtal som hänger med sedan gammalt gås igenom.
– Vi vill åtgärda det så att det dels blir rättvist för alla aktörer, dels rättvist också i förhållande till resten av staden.
Ålandstidningen har varit i kontakt med Christian Söderlund. Han avböjer att kommentera ärendet i nuläget.