I en tråd på föreningens Facebooksida tar de upp problematiken. De har också erbjudit sig att komma till Ålands högstadieskolor för att ventilera ämnesområdet sex, samlevnad och samtycke med eleverna.
– Vi är experter på det här området och tror att vi med kunskap, samtal och vår närvaro kan komma en bit på vägen mot tryggare ungdomar som vågar säga nej till sådant de inte vill göra, skriver föreningsrepresentanter på sina sociala medier.
Men hittills har skolorna inte riktigt nappat på erbjudandet, och därför vill barnmorskeföreningens ordförande, Cecilia Ekholm, nå ut till dem.
– Vi vill komplettera skolorna, som redan gör ett bra arbete. Tillsammans kan vi göra något som stödjer ungdomarna ännu bättre, säger hon till Ålandstidningen.
Intresset för föreningens erbjudande har ändå tagit något bättre fart under höstterminens första veckor.
– Det har börjat röra på sig lite, men det är främst enskilda lärare som hör av sig – inte rektorerna.
Hur är ert upplägg i skolorna tänkt att se ut?
– Vi tänker oss att vi besöker skolorna under en till två lektioner per grupp, eller mera om behovet finns.
Porrens påverkan
Larmrapporterna om ungas allt sämre mående och ökande psykiska ohälsa har avlöst varandra genom åren. Den senaste i raden kom i våras då Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) publicerade en 127 sidor lång utredning. Innan dess konstaterade institutet för hälsa- och välfärd (THL), genom undersökningen ”Hälsa i skolan” att åländska ungdomar mår dåligt och att det sexuella ofredandet i skolorna ökar.
– De har mycket press på sig, dels från sig själva, dels från samhället och sociala medier. Det kan vara svårt att hitta sig själv och att veta vad man vill gå med på i den pressen, säger Cecilia Ekholm.
Du menar sexuellt?
– Ja. Man vet inte om man verkligen ska gå med på saker som partnern kanske vill prova, och egentligen kanske inte partnern heller vill, men pressen utifrån styr.
Ni träffar redan mycket ungdomar. Tar de själva upp de här ämnena till diskussion?
– Ja, vi ser och hör ofta om deras allt sämre mående. Vi har också ett samarbete med preventivmedelsrådgivningen som träffar de yngsta, och också de säger samma sak.
Hur mycket påverkar dagens lättillgänglighet till porr de ungas syn på sex?
– Mycket. Det skapar krav utifrån och där är det viktigt att vi får komma in med kompletterande kunskap. Vi talar ju dagligen om sex och samlevnad och jag tror att vi kan göra det på ett naturligt sätt med ungdomarna, vilket är viktigt.
Hur tänker dagens unga pojkar kring samlevnad, sex och samtycke?
– Unga pojkar tror nog i hög utsträckning att det ska vara på det viset de får samhälleliga intryck av, och vill därför leva upp till förväntningarna. Men det kanske inte alls är det de egentligen vill. Därför är det så viktigt att vi som jobbar med frågor som berör sex och samlevnad, kommer in och upplyser om att man har rätt att säga nej också som pojke.