Landskapsregeringen har gjort en utredning kring en möjlig överföring av den långvariga institutionsvården för 65 år och äldre till ÅHS. Institutionsvården handhas i dag av kommunerna och kommunalförbunden.
Utredningen är en del av det underlag som landskapsregeringen sammanställer i arbetet med att ta fram ett nytt äldrepolitiska program. I Finland genomförs för närvarande en reform som strävar efter att ta bort den långvariga institutionsvården för 65 år eller äldre. I stället ska den införlivas i andra vårdformer, och större resurser ska satsas på tidiga insatser.
På tisdagen presenterar landskapsregeringen resultatet från undersökningen, som gjorts via en enkät, på en presskonferens.
– En annan orsak är att det finns många utmaningar med intitutionsvården och där behöver vi från landskapsregeringen vara med och hjälpa till, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).
Varierande svar
Enligt Susanne Broman, specialsakkunnig på socialvårdsbyrån, skiljer sig behovet av långvarig institutionsvård runtom i kommunerna.
– Men det har i utredningen inte framkommit motstånd mot ett byte av huvudman för långvarig institutionsvård, tvärtom uttalades tydliga önskemål för en överföring från kommunerna och kommunalförbunden till ÅHS.
Utredningen visar också att många kommuner anser att antalet institutionsplatser kunde minskas betydligt till förmån för andra vårdformer som, hemservice, specialiserade ESB-boenden och välfärdsteknologi.
Inte utvecklade
Susanne Broman säger att det i enkätsvaren också framkommit att ÅHS inte alltid har kunskap om de medicinska kriterierna och att det lett till att långvarig institutionsvård ofta rekommenderas även fast klienten hade kunnat vårdas på ett ESB-boende.
– Enligt svaren beror det också på att kommunernas ESB-boenden inte är tillräckligt utvecklade till antal och innehåll.
Ett utvecklat samarbete med psykiatrin och satsningar på tidigare och förebyggande åtgärder efterfrågas också och därför är man positiv till en samordning av institutionsvården inom ÅHS.
Fler utredningar
En överföring skulle förstås också få ekonomiska konsekvenser och Susanne Broman uttrycker det enkelt som att kommunernas kostnader skulle minska, och ÅHS skulle öka.
Innan man går vidare med åtgärder måste dock fler och mer detaljerade utredningar göras.
– Det här är en allmän utredning, säger hon.
Bland annat saknas närmare analyser av hur olika vårdnivåer i kommunerna skulle påverkas av en överföring.