Halvvägs in i mandatperioden är skattegränsen en av de mest brännbara politiska frågorna i landskapsregeringen (LR).
Det nya deklarationssystemet sjösattes den 1 september och sades underlätta företagens hantering av varor över gränsen. Men systemet har i verkligheten visat sig ställa till med stora problem.
Att lösa dem bör ligga högst på LR:s dagordning, menar Obundens samlings (Ob) gruppledare Marcus Måtar.
LR:s samarbetsparti vill att man utreder hur liknande problematik löses i andra delar av EU.
– Den ögrupp som påminner mest om Åland är Kanarieöarna. Så sent som 2020 ansökte Spanien om specialtillstånd från EU-kommissionen för att Kanarieöarna skulle få lägre skatter på vissa produkter på grund av sitt insulära läge. Det pekar på att det finns en större förståelse för att man är utsatt på en ö och att transporter måste fungera utan administrativa hinder, säger Marcus Måtar.
Marcus Måtar föreslog nyligen i lagtinget att företagen som drabbas av skattegränsen ska få hjälp av skattegränslotsar, personer som anställs av landskapet för att stötta företagen.
– Det behövs pengar för att hjälpa till med att underlätta den administrativa bördan. Det borde ordnas en upphandling där det avsätts en konkret summa pengar för att sänka företagens kostnader för hanteringen av skattegränsen. Man borde ta en tilläggsbudget om det, här och nu.
Kritisk mot oppositionen
Finansminister Roger Höglund (C) säger att det läggs mycket kraft på att lösa frågan även om det inte syns utåt. Vad gör LR egentligen?
– Jag har uppfattningen att det jobbas med frågan. Min insyn är begränsad, men jag har stor respekt för Roger Höglunds kunskap och engagemang i frågan.
Oppositionspartierna Liberalerna och Socialdemokraterna lämnade förra veckan in ett gemensamt spörsmål om LR:s hantering av skattegränsen, där LR kritiseras för att vara ”senfärdig” och att det gjordes ”en total missbedömning av hela ärendets omfång”.
Om LR har varit för passiv i processen är för tidigt att svara på, anser Marcus Måtar.
– Skulle det förhålla sig så kommer jag inte att sticka under stol med det. Jag tittar personligen på det, oppositionen kommer med ganska grova beskyllningar om att man inte har skött det, säger han.
– I de bakomliggande handlingarna var intentionerna att det nya systemet skulle förenkla. När det sedan blir precis tvärtom kan man ha viss förståelse för att myndigheterna inte var beredda, de blev tagna på sängen.
Oppositionen har också uttryckt kraftig kritik mot att den jurist som varit den sakkunniga i arbetet med skattegränsen nu tagit tjänstledigt.
– Det handlar om mycket mer än en enstaka tjänsteman. Man får känslan att oppositionen menar att om LR bara hade anställt en ny skattejurist så fort den gamla blev tjänstledig skulle det här aldrig ha varit ett problem. Argumentet påminner om när Liberalernas Olof Erland en gång sade att man fixar det här problemet på en kafferast. Det är samma malande man fortsätter med, man kan inte ta det seriöst när de förenklar det så.
Borde förutsett
Trots allt är det viktigt att Åland fortsätter att stå utanför EU skattemässigt för att kunna ha kvar taxfreeförsäljningen, anser Obunden samling.
– Många säger att det snart är dags att ta bort skatteundantaget, vi är absolut inte på den linjen. Det är jätteviktigt för Åland, samhället gynnas så mycket av det. Det är en administrativ fråga som vi måste kunna förhandla med Finland om på en mycket rimligare nivå än i dag, säger Marcus Måtar.
Vad tycker du om den strategigrupp som nu är tillsatt med näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) i spetsen?
– I det stora hela är det jättebra med alla prioriteringar man gör för att försöka lösa problemet.
Borde Ob ha drivit frågan hårdare?
– Ja, jag känner faktiskt ett visst missnöje med mig själv. John Holmberg (Lib) har uttryckt det som att man borde ha legat mer med örat mot rälsen och lyssnat, det här tåget borde man ha hört komma tidigare.
Riskerar skattegränsen att bli en valfråga 2023?
– Om det ser ut så här är det absolut en valfråga. Tyvärr görs det enkelt till en fientlighetsfråga mot Finland, och det skulle vara hemskt olyckligt.