Mariehamns stad har sedan 2019 utrett huruvida det är ändamålsenligt att staden är kund hos Åda och nu föreslår stadsdirektör Arne Selanders att stadsstyrelsen på måndag beslutar att inleda en dialog med Åda och att avveckla stadens kundförhållande i dess nuvarande form, och att man därefter ger stadsledningen i uppdrag att utarbeta en plan för en omställning av stadens it.
– Det är egentligen ett rätt naturligt steg i utvecklingen den senaste tiden.
I beredningen till ärendet jämförs flera olika alternativ för stadens framtida IT-drift. Jämförelsen har visat att alternativ där driften konkurrensutsätts är det mest fördelaktiga för staden (se faktaruta). Samtidigt skriver kanslichef Emma Dahlén att omställningen kan upplevas som ett bakslag i förhållande till de ambitioner för samordning av det offentliga Ålands it som förelåg när staden överförde sin it-verksamhet till Åda och samtidigt blev delägare i bolaget.
– Vi har under den här processen fört en dialog med den andra huvudägaren, landskapsregeringen, och det har förståelse för vårt agerande. Det föreligger ingen konflikt, säger Arne Selander.
Ekonomiska skäl
Det staden gör om stadsstyrelsen godkänner Arne Selanders förslag är att inleda en dialog om att avveckla samarbetet med Åda.
– Huruvida staden sedan avslutar samarbetet är en annan fråga. Det beslutet fattas inte nu.
Han säger att de främsta orsakerna till att staden vill avsluta samarbetet är ekonomiska.
– Genom att ställa om driften får vi mer utrymme för att satsa pengar på utveckling och i förlängningen kan vi utöka servicen till allmänheten.
Kan man tolka detta som att staden är missnöjd med hur Åda skött stadens IT-drift?
– Det arbete som Åda gjort, och det samarbete vi haft, under ganska många år har inneburit en positiv utveckling för stadens IT-drift, men nu har vi kommit till ett skede där vi tror vi kan få ut er mervärde av att välja en annan väg.
Vad händer med stadens ägande i Åda om kundförhållandet avslutas?
– Tanken är att i samråd ta fram någon form av exitplan, och om staden väljer att lämna är det också med största sannolikhet som så att man gör sig av med aktierna i Åda. Då är det troligt att landskapsregeringen löser in dem i en affär med Mariehamns stad. Men det är en fråga för framtiden.
• I utredningen har staden tittat närmare på tre modeller för stadens it-drift och hur kostnadseffektiva de är:
a) Staden fortsätter på samma sätt som idag och vidblir som kund hos samma externa leverantör som i dag.
b) Staden fortsätter på samma sätt som i dag men tar ”tar hem” den verksamhet som man i dag köper av sin externa leverantör och genomför i stället den verksamheten i egen regi.
c) Staden konkurrensutsätter och upphandlar merparten av det som man idag direktupphandlar av sin externa leverantör.
• I jämförelsen har staden utgått från en årlig it-budget om 1,7 miljoner euro och jämförelsen visar att staden hade fått ut mer både av alternativ b och av alternativ c. Mest för pengarna ger alternativ c där man uppskattar att 16 procent av medlen kan allokeras till it-utveckling, att jämföra med 0,5 procent med det nuvarande upplägget.
• I alternativ a och b bedöms också risken för att centrala delar av stadens it blir starkt personberoende vara större, och rätt nivå på it-säkerhet svårare att säkerställa.
• I beredningen till ärendet skriver kanslichef Emma Dahlén, som själv suttit med i den arbetsgrupp som utrett saken, att det redan i upphandlingsskedet går att ställa krav på att leverantören har en organisation som är tillräcklig för att sårbarhet inte ska föreligga i form av person- eller konsultberoende. ”Genom att anförtro olika delar av stadens it till leverantörer med tillräcklig volym kan staden dra nytta av leverantörernas stordriftsfördelar vilket ger bättre förutsättningarna att dela utvecklingskostnader med andra. Konkurrensutsättningen som sådan utgör i sig ett instrument för att premiera leverantörer med en effektiv organisation.”