”Dra i nödbromsen och pausa rivandet innan det unika och svårkonstruerade tälttaket är ett minne blott”, skriver Johanna Wickström i ett inlägg som har delats flitigt på Facebook.
Ålandstidningen träffar den åländska arkitekten vid paviljongen på Lilla holmen, vars rivning påbörjades tidigare i veckan för att ersättas med en gummiasfaltsmatta.
– Det är inte lätt att bygga en sådan här takkonstruktion. Jag tycker att man borde renovera paviljongen och behålla taket. Det är jättevackert och i gott skick, säger hon.
Kan vara nästan hundra år
Johanna Wickström reagerar på stadens påstående att paviljongen är byggd på åttiotalet och saknar kulturhistoriskt värde.
Arkitekten Folke Wickström ritade en om- och tillbyggnad av paviljongen 1975. I ritningarna som finns bifogade i rivningsbeslutet och framgår det att paviljongen var en befintlig byggnad redan då.
Johanna Wickström visar också ett svartvitt fotografi ur den tidigare stadsarkitekten Sirkka Wegelius privata samling, som bekräftar att fotot är från slutet av trettio- eller början av fyrtiotalet.
– Här ser man att det var en veranda runt byggnaden, och det ser ut som en kafébyggnad med en skorsten i. Man kan ana en krökning där spiran tar vid, där har det varit en skorsten, säger Johanna Wickström.
– Men egentligen avgör inte åldern paviljongens värde. Den har varit en viktig del av vår miljö länge. Under min livstid har den inte nyttjats fullt ut, det är sorgligt.
Saknar levande familjepark
En paviljong behövs på Lilla holmen, tycker Johanna Wickström. Den nyttjas redan i dag för återkommande dansevenemang, som till exempel midnattsswing, och hon menar att det finns stor potential för fler att ha glädje av den.
– Man kan hyra ut den för barnkalas och andra evenemang. Då blir det en plats som används ofta.
Johanna Wickström är uppvuxen på Åland och flyttade tillbaka till Mariehamn förra året. Hon säger att hon har förfärats över utbudet av lekplatser och utomhusmiljöer för barn här.
– Allt ser likadant ut. Samma produkter överallt från samma leverantör. Det finns väldigt mycket kreativitet och kraft, men den har inte kanaliserats in i parkerna.
Hon menar att en levande familjepark i Mariehamn inte bara gynnar dem som bor här, det är också en bra turistattraktion.
– Stoppa rivningen och ta ett omtag med hela processen runt Lilla holmen.