Långnabba vindkraftpark på Eckerös sydspets tar just nu ytterligare ett steg framåt. I onsdags påbörjades arbetet med sjökabelläggning mellan Kraftnät Ålands elstation i Tellholm, Hammarland och Degerberg i Eckerö. Kabeln ansluts mot samma punkt som Sverigekabeln är kopplad till i Tellholm.
Totalt dras sex kraftkablar som ska ta emot den producerade strömmen från vindkraftparken och de enorma kablarna knippas ihop med varandra på havsbotten på cirka 20 meters djup.
– Vi har hållit på sedan i morse och kör så länge det är ljust nog med tanke på dykarnas säkerhet, säger en lycklig Henrik Lindqvist, vd för Allwinds och projektledare under byggtiden.
Totalt har det speciella kabelläggningsfartyget ”Telepaatti” från Åbo transporterat hit 72 kilometer av den 56 millimeter grova kabeln som är tillverkad i Ingå, söder om Helsingfors, av företaget Prysmian Group.
– Det handlar om stora rullar, två stycken transporterades på pråmen, medan en fortfarande ligger i Telepaattis lastrum, säger Henrik Lindqvist.
”En fantastisk känsla”
Ett första försök att få kabelrullorna till Åland gjordes redan innan påsk, men hårt väder satte snabbt stopp för de planerna.
Hade det här arbetet gått att utföra utan specialfartyget?
– Nej, det hade nog inte gått. Det här är ett rent kabelläggningsfartyg som kan hantera de stora vikterna och har den utrustning som behövs. Fartyget har två speciellt utformade armar som sträcker sig ut över relingen och en maskin på fördäck som matar ut kabeln.
Hur stora vikter handlar det om?
– Tack vare en aluminiumledare i kabelns mitt väger den bara sex kilo per meter, men den är 72 kilometer lång, så det blir en del vikt.
Långnabbaprojektet har varit på tapeten i snart 15 år, hur går tankarna nu när saker och ting börjar förverkligas?
– Det är en fantastisk känsla att kunna sätta fingret på något konkret. Det känns som en historisk händelse att få vara med om.
Färdigt vintern 2022
Enligt Vindax Ab:s preliminära plan ska de första vindkraftverken monteras någon gång i november i år. I ett senare skede ska en huvudtransformator monteras och slutligen hoppas man ta i bruk vindkraftverken stegvis under hösten eller vintern 2022.
– Efter det kommer Åland att under stora delar av året kunna exportera el, säger Henrik Lindqvist.
På årsbasis förväntas vindkraftparken producera uppemot 50 procent av de åländska elbehovet.