I februari i år skrev Ålandstidningen om Mikael Lundell vid Stormskärs växthus Ab på Simskäla som, av Vårdös byggnadstekniska nämnd, beviljades bygglov för ett vindkraftverk. Bygglovet beviljades dock med förbehållet att landskapets miljöbyrå skulle höras i ärendet. När så hade skett bestämde sig landskapsregeringen, genom miljöminister Alfons Röblom (HI), att lämna in besvär mot bygglovet med motiveringen att vindkraftverket planerades byggas 300 meter från ett naturskyddsområde.
Sedan dess har inget hänt, och Mikael Lundells frustration över situationen är påtaglig.
– Det går väldigt trögt framåt, säger han
EU-kommissionens roll
Dagen innan det var dags för bygglovet att vinna laga kraft, drog Mikael Lundell tillbaka sin ansökan. Vid det laget hade LR redan besvärat sig, men eftersom ansökan hade återtagits kunde förvaltningsdomstolen inte behandla besvären.
Han berättar att Allwinds vd Henrik Lindqvist och Vårdös byggnadsinspektör, Fredrik Packalén, i maj månad försökte få till stånd ett möte med miljöbyråns tjänstemän för att reda ut saken innan sommaren.
– Men det var förgäves. Man hade för mycket att göra, sades det. Till slut fick vi informationen att miljöbyrån hade lämnat in en anhållan om ett utlåtande från EU-kommissionen i ärendet. Plötsligt och överraskande skulle alltså EU avgöra frågan.
Mikael Lundell, som förvånades stort över informationen fick aldrig något svar på varför EU-kommissionen hade involverats.
– Vid det laget hade tjänstemännen på miljöbyrån redan gått på semester, säger han.
Åter en gång stod alltså ärendet stilla, tills augusti när man äntligen fick ett möte med miljöbyrån.
– Det var för cirka två veckor sedan, och då informerades vi om att man på inget vis ville förhindra projektet med vindkraftverket, men att det tillhör gängse metoder att involvera EU-kommissionen när ett naturskyddsområde finns i närheten.
Skydda havsörnen
I dagsläget står således både vindkraftverket och Mikael Lundells planer för företaget stilla i väntan på ett utlåtande från EU.
Tidigare den här veckan lyckades han få till en träff med hela den politiska landskapsregeringen för att få rätsida på alla vändor. Där ställde han frågan varför processen har hanterats så långsamt.
– De höjde bara på ögonbrynen och förundrades över svårigheterna att få ett möte med miljöbyråns tjänstemän. Även om de säger att de inte är emot projektet, upplever jag det verkligen tvärtom.
Fick du veta vad ett negativt besked från EU-kommissionen skulle innebära för projektet?
– Ja. EU:s utlåtande är de facto inte bindande, alltså kan LR fatta ett eget beslut i frågan.
Mikael Lundell har, av myndigheterna, också informerats om att det är havsörnsstammen man vill skydda från vindkraftverket.
– Men den är ju väldigt livskraftig på Åland. Det känns mycket snöpligt om örnen ska hindra mitt företag från att utvecklas.
Hur har man motiverat det för dig?
– Miljöbyrån använder sig av rekommendationer från finländska fastlandet där örnen inte är lika livskraftig. Där får ingen bebyggelse ske inom två kilometer från ett skyddat område – men två kilometer skulle ju täcka in hela Simskäla.
Utgången modell
Eftersom Mikael Lundells företag ligger längst ut i elnätet, fungerar det inte att välja vilket vindkraftverk som helst på marknaden till platsen.
– Det finns bara en modell som är lämplig enligt Henrik Lindqvist. Och under den här processens gång har man slutat tillverka den modellen, säger han.
Finns modellen alls tillgänglig på marknaden?
– Nej, tyvärr. Men jag kanske kan få tag på ett begagnat.
Vad betyder allt det här för ditt företag?
– Jag räknar med att vindkraftverket skulle kunna öka nettoförsäljningen med cirka 150.000-200.000 euro per år. Vi skulle sälja mera och ha möjlighet att anställa flera om allt gick i lås. Dessutom har den oväntade elkrisen kommit emellan och gjort det betydligt dyrare att driva växthus.
Tror du fortfarande att bygget av ditt vindkraftverk realiseras en dag?
– Ja, det måste jag tro Jag ska göra allt i min makt för att komma framåt. Men när och hur det sker känns allt osäkrare.