Sjöfartsverket i Sverige har som remissinstans under lång tid jobbat med frågor som rör havsbaserad vindkraft. Antalet ansökningar har under de senaste åren ökat explosionsartat och i Sverige hanteras för tillfället ungefär 50 projekt i olika faser av olika myndigheter.
– Till vårt uppdrag hör att främja sjöfartens tillgänglighet och när vi tittar på de ansökningar som finns är det mycket uppe i Bottenviken och Bottenhavet, säger Johan Wahlström.
Nu varnar man för att de många havsbaserade vindkraftsparker som planeras kan begränsa tillgången till hamnar i både norra Sverige och norra Finland vinter.
– I norra Bottenhavet kan vi ha riktigt besvärliga isvintrar. Enorma vallbildningar som omöjliggör att bryta ens med isbrytare kan uppstå och i sådana förhållanden finns det inga farleder eller fasta stråk att följa. Då kan det hända att fartygen måste gå på platser där man inte går normalt.
Inte utrett
Johan Wahlström säger att mindre fartyg har möjlighet att kryssa genom en havsbaserad vindkraftspark.
– Men ett större fartyg går inte igenom en park. Eftersom parkerna som planeras är väldigt stora till ytan riskerar problemet bli kumulativt och växa sig större om fler parker byggs i samma område. Ingen har ännu utrett vad vindkraftsparkerna har för påverkan på sjöfarten och det kan finnas en risk för att man stänger tillgången till viktiga hamnar i både Sverige och Finland om man inte hittar en lösning. Alternativt att det kommer att behövas större resurser för isbrytning.
Han säger också att svenska Sjöfartsverket diskuterat saken med både sina kollegor i Finland och på Åland.
– Jag skulle säga att de delar bilden. Det finns en oro kring att det kan vara ett problem, men ingen kan med säkerhet säga något innan det blivit utrett.
Minst is
Vad gäller isbrytningen i Bottenhavet och Bottenviken har isbrytarledningen i Finland och Sverige dagliga kontakter. Trafiken styrs kontinuerligt utgående från isläget och rådande meteorologiska förhållanden. De bästa vägarna är ofta de där det finns minst is.
Precis som på Åland är det havsbaserade vindkraftsparker som planeras på Sveriges ostkust ännu i tidiga skeden.
– Kring Gävlebukten har vi väldigt många ansökningar och det kombinerat med svårigheterna att bedriva sjöfart under isförhållanden gör att vi uttalar oss. Vi vill att man utreder hur problemet kan lösas. Hur påverkas isen av vindkraftsparkerna, vilka andra vägar kan fartygen ta och vad innebär det för hamnar och industrier i norr? I Sverige har industrierna i norr utvecklats enormt på senare år och prognosen är att sjögodset kommer att öka avsevärt även framöver.
Bra dialog
Stefan Fransman, teknisk samhällsstrateg vid landskapets allmänna byrå, jobbar med frågor kring havsbaserad vindkraft för landskapsregeringen. Han bekräftar att man varit med i diskussionerna tillsammans med Traficom och svenska Sjöfartsverket.
– Det man kan säga är väl att farleder och sjötrafikområdena har beaktats i både Ålands havsplan och de havsplaner som finns i Finland och Sverige. Man har tittat på både farleder och områden i vilka större mängder fartyg historiskt rört sig. Men det är klart att vinter och isförhållanden gör saken mer komplicerad och därför tycker jag att det är bra att det finns en dialog. På det sättet krattar vi nu manegen, men mycket mer konkret kan jag i dag inte säga om saken, säger han.