Det var förra hösten som förskringringshärvan på Visit Åland uppdagades. Föreningens ekonomiansvarige ska under åren 2010-1016 har förskingrat över 400.000 euro.
Sedan dess har organisationen tittat på olika alternativ för att säkra kassan. Bland annat har medlemmarna samlat in pengar och verksamheten organiserats om. Sedan styrelsen gavs fullmakt att ingå förlikningsavtal med den förra ekonomiansvarige har även det alternativet utretts.
Nu ingår man efter utdragna förhandlingar ett förlikningsavtal. Förskingraren betalar en inledande summa på 80.000 euro och amorterar därefter minst 600 euro per månad tills det totala förskingrade beloppet inklusive ränta är återbetalt.
– Men den månatliga summan beror på hur den ekonomiska situationen förändras. Skulle personens tillgångar förbättras finns det en mekanism i avtalet som gör att den månatliga raten kan höjas, säger Terese Flöjt.
Nöjda
Visit Ålands styrelse har tidigare sagt att man håller alla dörrar öppna för att hitta den bästa lösningen. Känner ni att det här är den bästa lösningen?
– Jo. Det är det. Det är klart att man alltid vill ha mera men man måste också titta på vad som är realistiskt.
Terese Flöjt säger att Visit Åland i och med den inledande summan på 80.000 euro kan säkra likviditeten för 2017.
– Det var väldigt avgörande. Med hjälp av det här och de pengar som branschen samlade in kommer vi att klara av året.
Terese Flöjt berättar att man gjorde bedömningen att en utsökningsprocess inte hade givit Visit Åland ett lika stort initialt belopp.
– Vår bedömning är att den här lösningen ger oss en större engångsumma än vad vi hade fått genom en exekutiv auktion. Fackterminologiskt kan man säga att det handlar om att central egendom är intecknad som säkerhet för tredje man.
Vad innebär förlikningsavtalet för de långsiktiga utmaningarna?
– Likviditeten är en jätteutmaning när man har många EU-finansierade projekt eftersom man först i efterhand får tillbaka projektpengarna.
– Vi har sparat mycket pengar i år och omorganiseringen gjordes för att underlätta de långsiktiga utmaningarna. Nya år innebär nya resultatavtal och nya pengar. Det förs också en ständig diskussion med landskapet.
Rättegång väntar
Förlikningen måste fastställas av en domstol och en rättegång i ärendet väntar ännu. Men i och med förlikningen kommer frågan om ersättning inte att behandlas i samband med brottmålet. Kravet på ersättning från den andra åtalade, en nära anhörig till den före detta medarbetaren, kvarstår.
Kevin Eriksson