På torsdagen den 13 december i Lissabon skrevs det nya EU-fördraget på av samtliga medlemsländers representanter. Viveka Eriksson ska granska fördraget tillsammans med LR, men hon ser den regionala fokuseringen som något positivt för Åland.
Lissabonfördraget:
– några viktiga förändringar
– När EU-kommissionens ordförande och kabinett väljs av Europaparlamentet ska hänsyn tas till Europavalens resultat, vilket ska ge väljarna i medlemsländerna större möjligheter att påverka hur kommissionen ser ut. Nästa Europaval hålls 2009.
– Europaparlamentet får tillsammans med ministerrådet större möjlighet att ändra EU-lagstiftning på flera områden. Några exempel som ges är gränskontroll, ekonomiskt styre, den inre marknaden och förhindrandet av illegal invandring.
– Alla rådets möten där överläggningar och omröstningar om nya förslag till lagstiftning ska vara offentliga.
– En öppning finns för medborgarinitiativ. Om minst en miljon personer från en betydande andel medlemsstater går samman med ett lagförslag måste kommissionen reagera på initiativet.
– Genom EU-fördraget blir dessutom EU:s stadga för de grundläggande rättigheterna bindande. Storbritannien och Polen får dock undantag.
Källa: Europaparlamentet
EU Under våren kommer president Tarja Halonen tillsammans med justitieministeriet att göra en framställning av Lissabonfördraget som hamnar på både riksdagens och lagtingets bord, för godkännande. Lagtinget får då en chans att säga sitt och vad fördraget innebär för Åland.
Positiv demokratisering
- Jag kommer precis från ett första möte om EU-fördraget. Landskapsregeringen har ett stort arbete framför sig just nu, där EU-frågorna är en mycket viktig del, säger lantråd Viveka Eriksson på fredagen.
LR kommer att analysera fördraget ur ett åländskt perspektiv och lägga fram analysen för lagtinget.
- Många av förändringarna ser positiva ut för Ålands del. Man vill demokratisera EU och fokusera på det regionala, det är steg i rätt riktning.
Parlamenten i alla medlemsländer kommer att få längre tid på sig att granska alla lagförslag. EU ska inte längre ledas av ordförandelandets regeringschef utan istället en egen president samt utrikesminister.
- Ålandsprotokollet status kommer att vara densamma, det är en grundläggande del av EU-rätten, säger Viveka Eriksson.
Har lyckats påverka
EU-parlamentet ges större makt än tidigare, vad innebär det för Åland som inte har någon egen parlamentsplats?
- Vi kan ändå vara på plats och via tjänstemän påverka parlamentet med frågor som rör Åland. Dessutom ges ett större inflytande åt de nationella parlamenten.
Enligt Viveka Eriksson har exempelvis kontakten med europaparlamentarikern Henrik Lax från svenska folkpartiet fungerat bra. Genom honom har flera frågor som är viktiga för Åland gått igenom.
- Men vi släpper inte frågan om en egen plats i Europaparlamentet, vi fortsätter att sträva efter det.
Möjligheter till majoritetsbeslut kan gynna de stora medlemsländerna. Hur ser du på det?
- Jag tycker att det är viktigt att analysera just de frågor som kan göra det svårare för oss att påverka.
Lissabonfördraget var från början tänkt att ersätta alla de tidigare fördragen. Men så har det inte blivit och det nya fördraget överlappar de som tidigare skrivits under av medlemsländerna.
I Storbritannien kan det bli en folkomröstning och där finns en kraftig opinion mot fördraget. Från EU:s håll vill man att Lissabonfördraget ska träda i kraft före Europavalen 2009.
Ålandstidningen