En kapten på ett av Viking Lines fartyg misstänks för sjöfylleri.
Händelsen inträffade utanför arbetet, personen i fråga har inte jobbat sedan dess och är för tillfället tjänstledig.
Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström bekräftar uppgifterna.
– Personen jobbar inte hos oss just nu utan är tjänstledig. Jag vill betona att det inte har hänt ombord, personen har inte varit i tjänst när det har hänt.
Det här är ändå en person som på arbetet ansvarar för tusentals människor. Hur ställer sig rederiet som arbetsgivare till att personen nu misstänks för sjöfylleri på fritiden?
– Det är klart att vi ser allvarligt på det och att det är en incident vi hellre hade varit utan. Ombord är det nolltolerans, nu skedde det på fritiden. Men det är beklagligt att det sker sådant här och något man förstås vill undvika.
– Befattningen skiljer sig från andra och kräver mer. Det är en tyngre position ombord som förstås är mer under lupp. Vad folk gör på fritiden kan vi inte kontrollera men i den här befattningen har det kanske en lite annan betydelse.
Vilka åtgärder vidtas?
– Personen är tjänstledig en längre tid framåt och så får vi se vad som sker, det återstår att se. Det har inte tagits något beslut, folk har varit på semestrar och vi har inte hunnit titta på det i detalj. Men vi kommer att ta tag i det.
Har ni fortsatt förtroende för kaptenen?
– Jag kan inte ta ställning till det just nu tyvärr.
Hur hanterar Viking Line en sådan här händelse?
– Det är inte något som sker ofta, jag har jobbat länge på Viking Line och liknande fall är ytterst exceptionella. Det beror på, man måste se från fall till fall. Man behöver titta på vilken nivå det är, är det en engångsföreteelse eller finns det en sjukdomsbild? Sedan måste man agera utifrån det, varje fall är unikt.
Ålandstidningen har varit i kontakt med kaptenen som avböjer att kommentera.
Sjöfylleri
Den som framför en fritidsbåt eller ansvarar för navigeringen av fritidsbåten 1) efter att ha förtärt alkohol i sådan mängd att alkoholhalten medan uppgiften utförs eller därefter är minst 1,0 promille i hans eller hennes blod eller minst 0,50 milligram per liter i hans eller hennes utandningsluft eller 2) under påverkan av annat rusmedel än alkohol eller alkohol i kombination med något annat rusmedel så att det kan antas, att han
eller hon inte på ett betryggande sätt kan utföra vad som därvid åligger honom eller henne, döms för sjöfylleri till böter eller fängelse i högst ett år.
Källa: Landskapsregeringen