Fartyget Sea Diamond, tidigare Birka Line-ägda Birka Princess som gick på grund och sjönk i april 2007 utanför den grekiska ön Santorini, har getts ökad uppmärksamhet den senaste veckan.
Detta rapporterar Expressen om.
Boende omkring vrakplatsen har nu lämnat in ett brev till grekiska parlamentets kommitté för miljöskydd där man kräver att vraket ska forslas bort snarast möjligast.
Det lokalbefolkningen fruktar är att en miljökatastrof ska ske, då de menar att vraket förorenar havet med sin rost, läckande bränsletankar och farliga kemikalier ombord. Vraket beskrivs i brevet som ”en tickande bomb” som när som helst kan orsaka en oöverskådlig miljökatastrof. Om inte vraket undanröjs riskerar öns stränder att förorenas och människor kan drabbas av de läckta farliga ämnena genom att vistas i havet eller äta fisk som fiskats i närheten, skriver de.
Detta är inte första gången man vädjar om att Sea Diamond ska bogseras bort. Lokalbefolkningen har ända sedan förlisningen kämpat för detta, men på grund av oklarheter gällande om ansvaret ligger på nationell eller lokal nivå samt för höga kostnader enligt grekiska myndigheter har vraket fått ligga kvar där det sjönk för snart 17 år sedan.
Fartygets historia
Fartyget byggdes i mitten av 1980-talet och började sin karriär 1986 då hon levererades till Birka Line under namnet Birka Princess. I nästan 20 år fungerade hon som ett kryssningsfartyg på Östersjön med huvudsaklig rutt mellan Stockholm och Mariehamn, men även kryssningar till Åbo, Helsingfors, Visby, Tallinn och Riga gjordes under åren.
Mellan åren 1992 till 2002 kunde Birka Princess ses i den klassiska tv-serien ”Rederiet” där hon spelade rollen som fartyget Freja.
I februari 2006 meddelade Birka Line att Birka Princess sålts till Louis Public Co på Cypern för cirka 29,5 miljoner euro, och i mars samma år lämnade hon Mariehamn för sista gången. Fartyget fick då namnet Sea Diamond och började med kryssningstrafik i Medelhavet. Drygt ett år senare förliste fartyget och gick på grund på ett undervattensrev utanför Santorinis gamla hamn Fira. Drygt 1.600 personer befann sig ombord och olyckan krävde två dödsoffer. Efteråt har tre personer, bland annat fartygets kapten, dömts till fängelse.