Klappa gångertabellen, leva stenåldersliv och skapa mosaik med romerska motiv. Det är bara några exempel på hur Waldorfpedagogiken kan göra intryck på de barn som snart ska börja ettan i den nyöppnade Waldorfskolan i Mariehamn. På bilden från vänster: Tindra Svartström, Torgny Söderholm, Lena Swatko och Matilda Johansson.
SAMHÄLLE En grupp barn i sjuårsåldern sitter på höbalar och formar figurer av bivaxlera. Lite längre bort sitter en pojke och täljer barkbåtar och två flickor målar med kritor. När Waldorfskolan på Åland har invigning i Miramarparken finns det många möjligheter till skapande och det är just skapandet som är det speciella för skolan. Om två veckor slår Waldorfskolan upp sina portar för första gången åt de barn som ska börja klass ett.
Klaus Rahikainen är engagerad i Waldorfskolan som hans sexåriga dotter Tindra Svartström snart ska börja i.
- Tindra gick tidigare i Waldorfskolans förskola Barnträdgården som vi varit inblandade i och nu är det dags för henne att börja skolan. Vi har letat länge efter en lokal och tillslut hittade vi den norra vingen i Strandnäs hotell. Där ryms både skolan och förskolan, säger Klaus.
5 elever
Lena Swatko är lärarinnan som ska axla den första skolklassen i den nyöppnade Waldorfskolan och har en treårig utbildning med Waldorfpedagogiken i bagaget. När hon flyttade tillbaks till Åland för ett år sedan i hade hon tänkt spendera året med att renovera sin farmors gamla hus men istället blev hon tillfrågad att arbeta på Waldorfskolans förskola. Hon tackade genast ja och nu när förskolan expanderar till skola så var det Lena som blev aktuell för lärartjänsten.
Vad är det som är så speciellt med Waldorfpedagogiken?
- Det som fångade mitt intresse först var att man arbetar med det ursprungliga, man använder sina händer, färger och former. Man er liksom mer människan i det hela.
Waldorfskolan är känd för sin konstnärliga verksamhet och Lea tror att det är genom hantverket, att engagera kroppen, som barnen lär sig bäst.
- Det de lär sig sitter i bättre i alla fall. Istället för att repetera gångertabellen så klappar vi in den eller går in den. Läser vi om romartiden och de fantastiska mosaiktavlor tiden är känd för så skapar vi egna mosaiktavlor med romerska motiv. Läser vi om stenåldern kan man ge sig ut och leva stenåldersliv, säger Lena.
Flumskola?
Lena berättar att hon ofta får höra att människor tror Waldorfskolan är en flumskola och att föräldrar frågar om barnen verkligen lär sig något. På den frågan svarar Lena alltid klart och säkert.
- Ja de lär sig något, och det de lär sig sitter i för livet istället för inför provet eller för stunden, säger hon.
Just nu är fem elever klara att börja i ettan om två veckor men Lena har goda förhoppningar om att intresset kommer att öka.
- I Mikael skolan i Ekenäs var det bara två barn som började i ettan när skolan startade, idag har de över 100 elever så någonstans måste man börja, skrattar Lena.
Ålandstidningen