”Värderade ålänningar!
Vi är i dag fler ålänningar än vi tidigare nånsin varit – vi växte med 182 personer under år 2023. Åland ”sticker, på ett positivt sätt” ut bland öarna i Östersjön, som platsen dit människor gärna flyttar och slår ner sina bopålar. Det är ett fint betyg! Jag tänker att det är alldeles tydligt att det finns något gott i vårt samhälle. Något gott som gör att människor väljer Åland som sitt hem, ålänningar väljer Åland och människor från 100 olika länder har valt Åland som sitt hem.
Det finns mycket gott i vårt samhälle – naturen, välståndet och tryggheten. Det goda kan dessutom växa sig starkare när vi kan kosta på oss att vara.... lite hyggliga mot varandra, hjälpa varandra, och ”bryta isen”. Våga bry oss om, minnas att ibland krävs det en hel by för att fostra ett barn.
Förmågan att samlas, i stort och smått, den förmågan är viktig när man bor på en ö. I våra politiska debatter händer det att jag saknar insikten om kraften i ett samlat Åland. Jag vill påstå att när vi vänder oss utåt, möter aktörer utanför Åland – då är det två saker som har betydelse: Att vi klarar av att tala med enad stämma. Och att vi pratar som att det vi säger har betydelse. Med manande stämma.
(Förmågan att samlas, enas och prata ihop sig är viktig.) Man möter ibland åsikten att var och en sköter sig själv, man behöver alltså varken samlas eller bry sig. Det finns i dag också gott om krafter som uttryckligen vill splittra, vill så misstro och rubba tilltron till allt, inklusive beslutsfattarna – är vi riktigt kloka? Det är förvisso en bra fråga att ställa sig själv med jämna mellanrum.
Jag tror det finns en stark koppling mellan att bry sig och att ställa krav. Vi politiker måste ställa krav – både på oss själva och på varandra, alldeles särskilt om vi bryr oss om vårt Åland. Det är alltid sunt att ställa krav på sina politiker i ett demokratiskt system, det är mindre sunt att elda på konfliktytorna, avhumanisera politiken och i förlängningen också folket som valt politikerna. Vi har alla ett ansvar för hur vi uttrycker oss – små ord kan göra stor skillnad för om det är det goda Åland – eller ett annat Åland som talar.
Den 9 juni är för mig en speciell dag. 2011 fick jag fira den i Bryssel, med min första dotter på armen och Ålands flagga vajande. I år är den 9 juni också lite speciell. Vi firar vår självstyrelse, samtidigt som det pågår EU-val. Det finns en möjlighet att också det kan ge nåt gott till Åland om vi bryr oss och samlas, vi är ju faktiskt 1.000 ålänningar fler (som kan göra gott för Åland), jämfört med för fem år sedan.
Jag tror på Åland. Det goda, åländska samhället har flera gånger visat sig på styva linan – när ofärd oss hotat. Vi såg denna styrka efter stormen Alfrida, vi såg den när pandemin slog till med stängda gränser och oviss framtid. Och vi ser det varje gång det är oväder, hur människor samlas och bryr sig – hjälper varandra, i smått och stort.
Det har varit oroliga tider förr, vi har inte låtit oss nedslås. ”Ofärd oss hotat, men segervisst än, frihetens arvsrätt vi bära”.”