Det är många år sedan någon biodling på Åland drabbades av amerikansk yngelröta. En biodlare i Eckerö misstänkte dock smitta och prover skickades till Livsmedelverkets laboratorium för bakteriologisk undersökning där smittan konstaterades.
Kuporna hade typiska tecken på infektion av bakterien ”paenibacillus larvae” som orsakar bisjukdomen.
– Sjukdomen är d-klassad enligt EU, vilket innebär att den övervakas nationellt och att vi inte är fria från den officiellt. Biodlarna står själva för saneringen. En epidemiologisk undersökning ska göras för att se var sjukdomen kommer från, bland annat ska prover tas från gårdar som ligger nära och de som haft kontakt med gården, säger Laura Ölander, veterinär vid landskapsregeringen.
Amerikansk yngelröta kan finnas i bisamhällen som varit döda i flera år, när bin besöker dem kan de bli smittade. Smittan kan också spridas när man flyttar bin – både svärmar och kupor – men också via skötarnas händer och odlingsredskap. Sporerna från bakterien är hållbara och tåliga mot väder och vind.
Kan människan påverkas genom att till exempel äta honung från ett smittat samhälle?
– Nej, det smittar inte till människor.
Trådaktig konsistens
Den drabbade gården har nu både bestämmelser och förbud att iaktta, bland annat får man inte föra ut bin från anläggningen.
– Det är upp till ägaren att bestämma hur de sanerar kuporna som är infekterade. Man brukar avliva, men det finns också möjlighet, om bisamhället är starkt och bara några få larver insjuknat, att flytta de vuxna bina till en ren kupa. Men då måste ynglen och foderförråden förstöras, säger Laura Ölander.
Yngelrötan har inte samma klass som varroa, som är en klass c-sjukdom, och därför finns inga direktiv om tillvägagångssätt av saneringen.
– Åland är fritt från varroa, och genom att man vill ha kvar den statusen avlivar man hela bisamhällen som får det.
Ett enkelt sett för biodlare att se ett första symtom om samhället fått amerikansk yngelröta är att i händelse av döda larver ta fram en tändsticka.
– Petar man i larverna och drar upp ser man att konsistensen är trådliknande seg, säger Laura Ölander.
Den som misstänker att man fått yngelrötan i sitt samhälle måste anmäla det till landskapsregeringen.