”Mannen är den som ska bestämma i familjen, för han gör det bäst”, säger 26-åriga finlandssvenska Nea Finnilä till Svenska Yle (02.06.24) i en intervju om de traditionella könsrollerna som hon och hennes man har valt att leva efter. Fenomenet ”tradwife”, som syftar till traditionella hemmafruar, har den senaste tiden spridit sig som en löpeld i sociala medier och i finsk och internationell press. Trenden bygger på att unga, ofta västerländska, kvinnor stannar hemma för att ta hand om barn, hem och hus, medan mannen jobbar, tjänar pengar och fungerar som familjens överhuvud och beslutsfattare.
När fenomenet först blossade upp i sociala medier i USA var det enkelt att rycka på axlarna och tänka att det inte angår oss på Åland och i Finland. Men faktum är att det gör det, något bland annat det finlandssvenska paret i Yle artikeln påvisar. Många frågar sig hur och varför 50-talets hemmafruideal åter har gjort intåg i vårt samhälle, efter årtionden av kvinnofrigöring och feministiska kamper för jämställdhet mellan könen. Inte helt oväntat provocerar trenden något oerhört i diverse kommentarsfält och debattforum.
Det är knappast en slump att de traditionella fruarna uppmärksammas igen efter att högersidan och konservativa värderingar har fått ett uppsving i stora delar av världen, även så i Europa. Vidare kan man spekulera i om den nygamla familjekonstellationen har något att göra med kvinnor som trodde att de kunde få ”allt” och känner sig svikna, och därmed drar sig tillbaka till hemmets trygga vrå. Som i fallet med Nea Finnilä kanske man även känner sig besviken på feminismen, eller det man anser är feminism.
Å ena sidan är husmorstrenden positiv för regeringarna i västvärlden som tjatar om att dagens kvinnor måste föda flera barn och helst tidigare för att balansera den åldrande befolkningen. Är tradwifes lösningen på vår demografiska utveckling som oroar så många av våra politiker? Å andra sidan måste fler jobba, och längre, sägs det. Motståndare av idealet frågar sig vad som händer när mannen vill skilja sig. Samtidigt ifrågasätter äldre generationers kvinnor, varav många var ofrivilliga hemmafruar, vad som har gått snett. Innan 1870 gick finska flickor i flickskola där de skulle lära sig att bli ”bildade föräldrar”. Det var först efter 1950 som flickskolorna omstrukturerades till samskolor.
Som med så mycket annat i sociala medier kanske hemmafruidyllen bara är en fluga. Vem vet. Det är viktigt att komma ihåg att perfekt strukna klänningar, lyxiga kök och brödbak i timmar inte alltid reflekterar verkligheten. Och framförallt att de långt ifrån representerar majoriteten av samtidens generation unga kvinnor. Kanske man i stället kan lägga energin på att föra vidare det man själv anser är goda värderingar.
Ja, kvinnor och män bör ha friheten att välja vad man gör med sitt liv. För all del, stanna hemma med barn vare sig du är kvinna eller man. Men att mannen vet bäst är väl knappast ett budskap vi vill föra vidare till kommande generationer?
Tara Bamberg