Ålandstidningen rapporterade nyligen om 2024 års svenskspråkiga ungdomsbarometer, där ungdomar i åldern 15 till 19 år deltog.
Resultatet visar att 80 procent av flickorna tydligt stödjer rätten till abort, jämfört med endast 46 procent av pojkarna.
Så där har vi det: unga pojkar uttrycker starka åsikter om vad kvinnor ska få göra med sina kroppar. Det är fascinerande hur unga män, som fortfarande lär sig grundläggande biologi, närmar sig frågor om kvinnors reproduktiva rättigheter med en orubblig självsäkerhet
Det väcker frågor om hur mycket de unga männen vet om ämnet och vad som ligger bakom deras åsikter.
Enligt Jacob Strandell, forskare och utvecklingschef vid ungdomsbarometern, handlar den ökande konservatismen bland unga män ofta om en reaktion på otrygghet och en känsla av en värld i förändring.
– De konservativa attityder som ökat bland unga i Finland, Sverige och stora delar av västvärlden verkar till stor del vara en följd av otrygghet och politisk uppgivenhet. Många unga upplever världen som mer osäker och oroar sig över fler saker än tidigare. Samtidigt har de en känsla av att det politiska systemet saknar förmåga att skapa verklig förändring. När världen upplevs som otrygg skiftar fokus ofta till att säkra trygghet i det egna livet här och nu, snarare än att engagera sig i stora idealistiska eller progressiva samhällsfrågor, säger han.
Men här måste vi verkligen stanna upp. För det handlar inte bara om en intressant sociologisk observation. Det är en verklighet där unga pojkar växer upp till män som en dag sitter i maktpositioner och fattar beslut som direkt påverkar kvinnors rättigheter. Vi behöver bara kasta en blick mot Polen eller Texas för att se vad som händer när abortmotståndet får fotfäste. Där nekas kvinnor rätten till säkra aborter, mödradödligheten skjuter i höjden, och politiker som säger sig ”värna livet” genom sin politik i stället riskerar kvinnors liv.
Säker tillgång till abort handlar inte om en politisk åsikt. Det handlar om rätten att bestämma över sitt eget liv, sin kropp och sin framtid. Statistiken är kristallklar: länder med restriktiva abortlagar ser fler osäkra aborter och högre mödradödlighet, medan länder med fri aborträtt upplever motsatsen. Aborträtten räddar liv, punkt slut.
Om du som ung man är osäker på var du står i frågan om abort, försök tänka på det så här: Föreställ dig att någon annan tog kontroll över din kropp och att du inte fick fatta egna beslut som påverkar ditt liv och din framtid. Det är förståeligt att det kan vara svårt att fullt ut sätta sig in i den känslan om du själv inte varit i den situationen. Just därför är det så viktigt att lyssna på kvinnorna som har erfarenhet och kunskap i ämnet, deras perspektiv är avgörande för att verkligen förstå frågan.
Linda Blix
tel: 26 637