Klädindustrin är världens näst mest förorenande bransch efter oljeindustrin. Den orsakar mera växthusgasutsläpp än alla flyg- och båttransporter tillsammans.
Det har aldrig köpts och slängts så mycket kläder som det senaste decenniet. En stor del av det som hamnar på sopberget hade kunnat återvinnas, men endast en procent av alla textilier i världen återvinns till nya textilier.
För att minska textilindustrins avtryck har EU bestämt att alla medlemsländer senast 2025 ska samla in textilier separat, med målet att avfallet ska bli en produkt som återvinns i högre grad. Det nya EU-direktivet innebär att medlemsländerna måste upprätta system för återvinning av textilier.
I Finland har en ny avfallslag antagits som är ännu mer ambitiös än EU:s, det finns en uttalad vilja vara ett föregångsland inom återvinning.
Finland planerar att samla in textilavfall redan 2023. Målet ställer stora krav på alla avfallsaktörer. Det måste till systematiska förändringar av insamling, sortering och transporter.
Textilavfallsanläggningarna behöver hitta nya arbetssätt.
Ett otal samarbeten och pilotprojekt har dragits i gång den senaste tiden. Till exempel invigdes förra månaden Sydvästra Finlands Avfallsservice och Rester Oys fabrik med helt nyutvecklad teknik som förädlar avlagda textilier till returfibrer.
På Åland, som lyder under Finlands avfallslag med vissa justeringar, verkar det inte råda lika febril aktivitet.
Landskapsregeringen har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över den åländska avfallsplanen som inte har reviderats det senaste decenniet. Men än så länge har det inte kommit direktiv eller förslag på åtgärder för separat textilinsamling, trots att det börjar bli bråttom om det ska vara på plats vid ingången av 2023.
– Åland kommer att bli tvunget att hitta en lösning för vad man gör med allt textilavfall. I och med det nya direktivet måste det finnas en skild insamlingsplats på återvinningscentralerna och det måste sedan föras vidare, i första hand till återvinning, sade Emmaus verksamhetsledare Robert Jansson i en intervju den 18 oktober.
Emmaus är i dag den största textilinsamlaren på Åland och tar årligen emot 143.000 kilo textilier. Men 32.000 kilo är i för dåligt skick för att återanvändas, det hör inte hemma hos Emmaus utan borde hanteras som avfall och tas om hand av avfallsaktörer.
Sortering av plast, glas, metall, papper och kartong kan vi (och kan bli ännu bättre på). Det är hög tid att skala upp insamlingen också för textil och se till att vi blir duktiga på det, då måste det finnas välutvecklade system som hjälper oss.
Nu är det ett ypperligt tillfälle för Åland att haka på utvecklingen i Finland och inleda samarbeten som möjliggör återvinningslösningar. Det är nödvändigt om vi vill leva upp till hållbarhetsagendan.