Foto:

Bild

Borde ha ställt sig på yttrandefrihetens sida

Svenska regeringen fördömer en hängande Erdogandocka i hårda ordalag. Men i vår del av världen har man rätt att ge uttryck för åsikter, även när de bryter mot god smak.

En aktivistgrupp hissade upp en skyltdocka liknande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan med fötterna före i en lyktstolpe utanför Stockholms stadshus. Bilderna på dockan har vållat internationell uppståndelse och skakat om Sveriges relation med Turkiet.

Erdogan reagerade med att bli ursinnig, kränkt och kräva att ansvariga ställs till svars. I Ankara kallades händelsen för ”terrorattack” och Sverige och Finland pekades ut som en fristad för kurdiska terrorister. Sedan dess har läget varit spänt.

Tajmingen för den diplomatiska krisen är dålig. Trots långa förhandlingar säger sig Turkiets parlament ännu inte vara vara redo att ratificera Sveriges och Finlands Natoansökningar. Att reta upp Erdogan i det här känsliga läget kan leda till ett bakslag i processen. De svenska regeringsföreträdarna greps av panik och tappade huvudet.

Statsminister Ulf Kristersson kallade aktionen för ”avskyvärd” och ”förkastlig”. Han sade att Sverige hade reagerat exakt som Turkiet.
Ännu hårdare for utrikesminister Tobias Billström fram.
– Inget land hade accepterat att man genomför skenavrättningar av demokratiskt folkvalda ledare på det här viset, på öppen plats, sade han.
Sverige har alltså en utrikesminister som inte vet vad skenavrättning är, det vill säga en tortyrmetod då man låtsas avrätta exempelvis en fånge i syfte att skrämmas.
Uttalandet har fått kraftig kritik. Det är inte första gången grodorna forsar ur munnen på Billström. Redan första dagen på jobbet i höstas stormade det efter att han svarat ja på frågan om Turkiet är en demokrati, med motiveringen att landet har ”fria val”.
Under ett besök i Turkiet i början av året gav han ett rörigt uttalande till landets media om att det kan bli förbjudet att vifta med PKK-flaggor i Sverige, och antydde både grundlagsändringar och en ny lagstiftning.

Att hänga upp en docka föreställande Erdogan må vara dumt, osmakligt och provocerande. Men vi har åsikts- och yttrandefrihet i Norden, man har rätt att uttrycka sig även när det kan uppfattas som olustigt. Det är sådant man får stå ut med i en demokrati.

Det är inte förbjudet att förolämpa Erdogan i Sverige. I Turkiet är det förbjudet.
Kristerssons och Billströms sätt att fördöma aktionen sänder närmast signalen att yttrandefriheten är mindre viktig än Natoprocessen. Man visar underdånighet mot en nyckfull, auktoritär ledare för en unken regim. I Turkiet sitter tusentals människor fängslade för att de har ”fel” politisk åsikt (läs: en annan åsikt än Erdogans). I det skenet är det än mer absurt att Turkiet hävdar att en dinglande docka är ett attentat.
Den svenska regeringen har nu målat in sig i ett hörn där den tvingas ta ställning till åsiktsyttringar. Har man väl börjat fördöma yttringar finns ingen återvändo.
Experter menar att Sverige kan ha krupit för Turkiet i onödan. De ställer sig frågade till om Erdogan verkligen är så lättretad, eller om det är ett strategiskt spel för att stärka den egna makten. I själva verket kan det handla om att Turkiet vill att USA ska sälja 40 stridsflygplan av typen F-16 till dem, där ett turkiskt godkännande av Finlands och Sveriges Natomedlemskap ingår i förhandlingspaketet.

Den instinktiva reaktionen borde ha varit att stå upp för yttrandefriheten, och säga att protesten är olämplig – men en tillåten, lagstadgad rättighet i Sverige. Man skulle ha haft is i magen och behållit lugnet.

Faktum är att en liknande sak har hänt i ett annat land riktat mot en svensk ledande politiker. En folksamling i Pakistan brände en 2007 docka föreställande Kristerssons företrädare Fredrik Reinfeldt, efter att Nerikes Allehanda publicerat konstnären Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Händelsen väckte inga officiella protester från Sveriges håll. I stället hänvisade man till yttrandefriheten.
– Min ambition nu är att följa utvecklingen och vara beredd att markera att Sverige är ett land där muslimer och kristna lever sida vid sida. Detta är något vi ska vara rädda om och det är något jag personligen är beredd att göra mitt yttersta för att se till att vi kan fördjupa, sade Fredrik Reinfeldt till SVT.
”Jag kanske inte håller med om din åsikt, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det”, lyder författaren Beatrice Evelyn Halls kända ord.
Yttrandefriheten måste värnas, särskilt när tiderna är svåra.

Linda Blix

tel: 26 637

Hittat fel i texten? Skriv till oss