Foto:

Dags att öppna vårt nya och lite klokare samhälle

Åland måste öppnas igen. Den akuta coronakrisen är övervunnen, men vi riskerar att stagnera med permanenta samhällsskador om inte hjulen börjar snurra igen.Men låt oss inte göra om gamla misstag.

När landskapsregeringen i onsdags, inför framtagandet av en ny coronahandlingsplan, arrangerade hörande med ett tjugotal representanter för det åländska samhället –näringslivet, offentlig sektor, kulturlivet och föreningar –var budskapet enstämmigt: öppna samhället nu så att verksamheterna kan få blomma igen.

I övriga Norden har BNP repat sig efter fjolårets stålbad. Men Åland med sin besöksberoende ekonomi utgör ett undantag. Ett stängt Åland är ett förtvinande Åland.

Det är hög tid att öppna dörrarna igen, i ett nytt och förhoppningsvis lite klokare samhälle. Vaccinationsgraden här, i Finland, i hela Norden, är nu så hög att läget nästan kan kallas normalt.

Smittan löper visserligen fortfarande amok i stora delar av det ovaccinerade Asien och i de mer oupplysta delarna av USA. Men här hemma har vi fått bukt med den akuta krisen och behöver satsa krutet på att ta upp alla de nödvändiga reformer som fick sättas på paus när pandemin bröt ut.

Som IPCC:s stora klimatrapport visade med faktiska siffror är klimatkrisen faktiskt ännu värre än vad vi befarat.

Havsnivåerna stiger tre gånger snabbare än för 50 år sedan. Extremvädret, särskilt värmeböljor, blir allt värre. Köldknäppar blir allt mildare och ovanligare. Tropiska cykloner blir allt oftare väldigt kraftfulla.

Slutsatserna baseras inte på klimatmodeller utan är reella uppmätta förändringar. En grundläggande och fullständig omställning bort från fossilekonomin är alldeles nödvändig om vi vill fortsätta kunna leva på den här lilla planeten under någorlunda drägliga förhållanden.

Vi behöver evolvera de ekonomiska systemen bort från kvartalskapitalismens destruktivt kortsiktiga vinstjakt på bekostnad av hållbarhet och resurshushållande. Vi kan som samhälle inte tillåta vilka verksamheter som helst, bara för att det finns en kortsiktig och lukrativ marknad. Uppeldandet av våra gemensamma resurser måste helt enkelt stoppas.

Det handlar inte om att kväsa entreprenörskap. Att tänka nytt, satsa friskt och ta risker och sedan tjäna pengar på sitt arbete är en grundläggande dynamik som vi ska vara rädda om. Den har skapat förutsättningarna för det moderna samhälle där vi inte dör före 40 års ålder och kan oroa oss över bagateller istället för hur vi ska få mat på bordet. Ett modernt samhälle som gett oss makalösa innovationer som exempelvis antibiotika och vaccin som sedan det uppfanns har räddat miljontals liv.

Den mänskliga svagheten att hellre tänka i kortsiktiga och snabba belöningar, än i långsiktiga och potentiellt ännu mer belönande mål, har lett till att vi är på god väg att förlora flera av våra landvinningar. Vi överanvänder antibiotika så att resistenta bakterier utvecklas. Vi eldar fossil energi och vi dödar skog och grödor.

Låt oss slå upp dörren på vid gavel igen, i ett visserligen lite tilltufsat men förhoppningsvis också lite klokare samhälle.

Hittat fel i texten? Skriv till oss