Fredagen den 13 oktober rasade en 14 ton tung sektion av en bilhylla ner och krossade en bil på ms Eckerö. Två personer fördes till sjukhus med lindriga skador. Alla avgångar samma dag ställdes in och arbetet med reparationer pågick långt in på natten.
Ålandstidningen har talat med personer som beskriver att en hög smäll hördes när hylldelen slog ner i bildäck. Flera uttrycker lättnad över att inte fler bilar befann sig under hyllan, följderna hade kunnat bli ännu allvarligare. Materiella skador är mycket lättare att åtgärda än mänskliga.
– Hade olyckan inträffat två minuter senare hade det varit kö vid hissen där däcket nu har rasat och då hade folk garanterat dött. Det är anmärkningsvärt att det här över huvud taget kan hända, säger vittnet Conny Qvarfordt till Norrtelje tidning.
Ögonvittnen har berömt besättningen för handlingskraftigt agerande vid olyckan. Även för dem måste händelsen ha varit skärrande.
– Det ska inte hända. Ändå har det hänt, och vi måste ta reda på vad orsaken är, säger Eckerölinjens vd Tomas Karlsson.
Polisen har upprättat en anmälan om grovt vållande till kroppsskada efter olyckan.
Olycksorsaken är troligen en vajer som brustit eller ett fel i konstruktionen som vajern löper i. Statens haverikommission, som utreder olyckor i syfte att förbättra säkerheten, anser att allvarlighetsgraden är hög och gör en utredning, även Transportstyrelsen är involverad.
Det är inte osäkert att resa med ms Eckerö. Eckerölinjen har gjort allt man ska och kan göra efter en sådan här händelse, säger myndigheterna till Ålandstidningen. Däremot är lastkapaciteten något påverkad då däcket delvis är avspärrat, den hyllsektion som föll ned hålls stängd och inga bilar får heller stå under den.
Ms Eckerö är efter Viking Lines nedläggning av Kapellskärslinjen den enda snabbturen mellan Åland och Sverige, och händelsen visar sårbarheten med att en färja ska upprätthålla trafiken.
Att fartyget oplanerat tvingades tas ur trafik inför helgen påverkade bland annat idrottslag, hotellgäster och pendlare. Hade trafikstoppet skett under sommarens högsäsong hade det uppstått haveri i transportflödet av turister.
Hur säkerställs trafiken på den sköra snabbturen mellan Åland och Sverige? Finns en plan för att trygga transporterna om färjan går sönder och måste tas ur trafik mer än ett dygn?
Någon reservfärja finns inte. Det är klart att ett rederi inte har en båt som bara ligger vid kaj ”ifall det händer något”, det är helt enkelt orimligt.
Men händelsen väcker återigen frågan om vilket ansvar våra politiker har över att försöka göra något åt den försämrade färjetrafiken, och om man verkligen är tillräckligt lyhörda för vad den innebär för Åland?
Har landskapsregeringen någon plan för att kunna stötta vid behov av extrakapacitet i krissituationer?
Kortrutten är en oumbärlig huvudtrafikled mellan Åland och Sverige, den måste vara tryggad.
”Det är inte politikerna som ska lösa problemen med den försämrade färjtrafiken”, är mantrat som upprepas.
Men det borde ligga i allas intresse att göra sitt yttersta för att se till att trafiken mellan Åland och Sverige fungerar optimalt. Kommunikationerna är a och o för att näringslivet ska kunna fungera. Snabba och effektiva transporter med färja till och från Åland är avgörande för den åländska ekonomin och tillväxten. Det måste finnas en bastrafik som skapar förutsättningar för personer och företag att leva, arbeta och studera på Åland. Under sommarmånaderna och storhelger, när antalet resenärer ökar kraftigt, måste trafiken kunna anpassas för att ge besöksnäringen möjligheter att växa och utvecklas. Snabba överfartstider och god turtäthet är också måsten om turismen från Sverige ska öka.
Risker och problem med kommunikationerna till och från Åland måste lyftas, diskuteras samt vändas och vridas på – inte minst av politikerna.
Linda Blix
tel: 26 637