Alandica, Mariehamn, kultur- och kongresshus, utsida, blomrabatt, torka
Ge kultur-Åland tillgång till Alandica på skäliga villkor så att hela kulturlivet kan blomma.
Foto: Wilhelm Lindgren
Foto:

Bild

Fyll Alandica med kultur varje dag

Valet närmar sig. Debattsidorna börjar fyllas av positionerande inlägg i aktuella frågor. Men visionerna för kulturpolitiken lyser med sin frånvaro. Vem axlar manteln som Ålands främsta kulturpolitiker?

Åland 100-firandets generösa beviljanden av projektstöd fyllde landskapet med mer eller mindre jubileumsrelaterade evenemang. Ett tag under sommaren kändes det faktiskt som om det hände saker nästan hela hela tiden, nästan överallt.

Med tanke på hur många entusiastiska kulturarbetare Åland hyser, professionella och amatörer, samt den unika tillgången till Paf-medel för kulturprojekt, borde det inte behövas ett hundraårsjubileum för att mobilisera kultur-Åland.

Kulturlivet är inte bara en liten guldkant på tillvaron, ett underhållande upptåg för att fly verkligheten en stund eller liva upp en fest lagom till kaffet. Kulturlivet är själva fundamentet för det gemensamma projekt vi kallar det åländska samhället. Och samhället behöver bidra med de grundläggande förutsättningarna för att det ska kunna blomma.

Alandica är ett exempel på hur något som är helt rätt tillåts bli fel i fortsättningen. Mitt i Mariehamn ligger landskapsregeringens arkitektritade och välutrustade kultur- och kongresshus. Det har all teknik på plats, ett auditorium med sittplats för 600 besökare, ytterligare ett par mindre scener och repetitionslokaler, loger samt serveringsmöjligheter och stor terrass med en av Mariehamns finaste utsikter ut mot Östra hamnen.
Dagen Alandica invigdes i december 2009 var magisk. Mängder av åländska föreningar, artister och konstnärer var inbjudna att skapa liv i det stora husets alla vinklar och vrår. Det vibrerade av kreativitet och upptäckarglädje var helst man gick.
Men numera står huset tomt under alldeles för stor del av året eftersom det är för dyrt att hyra in sig som liten kulturförening eller enskild utövare. Här skulle LR kunna göra en enorm insats för kulturlivet genom att förhandla om driftsavtalet med hotell Arkipelag, avtalet ska förnyas inom de närmaste åren, och öppna huset och erbjuda billig, eller helst helt gratis, utrymmen för föreställningar, konserter, litteraturaftnar och utställningar.
Varför inte styra om en del av Paf-medlen som i dag delas ut som enskilda stöd, till att subventionera Alandicas lokalhyror?

Åland kan göra så mycket mer för att positionera sig som ett kultur-Mecka, mitt emellan Helsingfors och Stockholm, i stil med det idrottscentrum Alandia cup och andra evenemang gjort oss till.

Det finns flera goda exempel att inspireras av, som Mariehamns litteraturdagar som lockar många av de stora författarnamnen från såväl Finland som Sverige, samtidigt som man hjälper till att exponera åländska författare.
Fredsinstitutets Kastelholmssamtal är ett annat fint exempel på ett högkvalitativt evenemang som sätter Ålands på kulturkartan.
Lilla Teater Ofelia har två somrar i rad visat att publiken gärna ser gratis utomhusteater på Lilla holmen med sina Shakespeareuppsättningar. (För transparensens skull ska nämnas att ledarskribenten varit del av teaterensemblen, men inte haft något med produktion eller planering att göra.)

Tillsätt en driftig projektledare med internationell utblick som ges uppdraget att arrangera olika typer av kulturfestivaler. Alandica i kombination utomhusscener i Miramarparken skulle kunna hysa en årlig internationell teaterfestival med parallella föreställningar. Ett teaterns Rockoff för att jämföra med en existerande lyckad publikdragare som får människor att vilja resa hit.

Inrätta en konstfestival, kanske vart tredje år, med utställningar och seminarier för konstnärer från hela Östersjöområdet som tävlar om det åtråvärda åländska Baltic art prize.
Bomarsundsområdet, med sitt nya fina besökscentrum, skriker efter ett sommartid återkommande uppförande av slaget om Bomarsund, komplett med tidsenligt klädda deltagare, kanoner och specialeffekter.
Marknadsför Åland som en trygg tillflyktsort för hotade kulturarbetare från världens oroliga hörn. Förutom den rent humanitära insatsen skulle det ge nya spännande kreativa impulser från de gästande konstnärerna.

Det här är bara ett par förslag på några lågt hängande frukter i den trädgård av möjligheter som kultur-Åland har med sitt läge och alla kompetenta kulturentreprenörer.

Se så landskapspolitiker, fyll nu på med fler visioner. Snart är det val. Vem tar rollen som kulturvisionären som mångdubblade Ålands avtryck på kulturkartan?

Petter Lobråten

tel: 26 633

Hittat fel i texten? Skriv till oss