Foto:

Bild

GÄSTLEDARE: Äldre är en resurs vi ska ta vara på

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Dagens skribent är Annette Holmberg-Jansson – styrelseordförande för boende- och vårdcentret Oasen

Vem är gammal idag? Var går gränsen? Är det vid 65 års ålder vi betraktar någon som gammal, eller är det dags att börja se individen och inte siffran? Våra äldre blir friskare och lever längre, men trots detta ser vi fortfarande åldersdiskriminering. Vi måste sluta se på äldre som en homogen grupp. Det skiljer trots allt 40 år mellan en 65-åring och en 105-åring!

Skillnaderna i hälsa, ekonomi och familjesituation är stora, men många pensionärer har 15-20 friska år framför sig.

Silverekonomi beskriver den ekonomiska aktivitet som skapas av och för äldre personer, inklusive konsumtion av varor och tjänster, investeringar och entreprenörskap. Att utnyttja potentialen i silverekonomin kräver en förändring av vår uppfattning om åldrande och att övervinna föråldrade stereotyper.

Søren Kierkegaard sa att ”Livet levs framlänges, men måste förstås baklänges”, och visst är det ett slöseri att inte använda äldres erfarenheter. Faktorer som fysisk aktivitet, bra kostvanor, social gemenskap och en känsla av meningsfullhet är avgörande för ett gott åldrande. Genom att främja dessa aspekter kan vi förbättra livskvaliteten för äldre och minska belastningen på ÅHS och äldreomsorgen.
Det är viktigt att skapa miljöer som uppmuntrar till aktivt och socialt deltagande, vilket kan bidra till en längre, friskare och mer meningsfull ålderdom.

En annan viktig aspekt är att värdera och ta hand om personalen inom äldreomsorgen. De spelar en avgörande roll i att säkerställa de äldres välmående och livskvalitet. Deras arbete är inte bara fysiskt krävande utan kräver också stor empati och social kompetens. En stark och välmående personal inom äldreomsorgen är nödvändig för att kunna möta de utmaningar vi står inför med en åldrande befolkning.

Hur kan vi då förändra vår syn på äldre? Hur kan vi börja se dem som en resurs i samhället och inkludera dem mer i beslut som påverkar dem? Ska vi börja göra äldrekonsekvensanalyser vid beslut som påverkar äldre?

Prognoser visar att den äldre befolkningen kommer att öka snabbt, och vi måste redan nu anpassa oss till detta som det nya normala. Genom att inkludera äldre i samhällsplaneringen kan vi skapa en bättre framtid för alla åldrar.
Seniorernas deltagande i samhällsfrågor, lokala initiativ och som mentorer för yngre generationer kan skapa starkare, mer sammanhållna samhällen. Social isolering är ett stort problem för äldre och måste tas på allvar.
Samhällen som lyckas skapa miljöer där äldre kan bo kvar hemma längre, men samtidigt ha tillgång till gemensamma utrymmen och aktiviteter, bidrar till en bättre livskvalitet. Även bostäder och stadsplanering bör ta hänsyn till äldre personers behov.

WHO etablerade nätverket Age-friendly Cities and Communities år 2010. En politisk vision kunde vara att Åland blir den mest åldersvänliga platsen i Norden?

Teknik kan spela en stor roll när man bygger så det ska passa för äldre; med smarta hem och digitala verktyg kan man underlätta vardagen och öka självständigheten. Insatser för att öka den digitala kompetensen bland äldre blir avgörande, både för att ta del av moderna samhällstjänster och för att motverka känslan av utanförskap.

Det är dags att utmana stereotyper och föråldrade uppfattningar om vad det innebär att vara äldre. Samtidigt måste vi samla oss och börja jobba mer tillsammans och ta ansvar för det som en åldrande befolkning för med sig. Åland är för litet för att jobba i stuprör som vi gör idag.

Ett samhälle som värderar och aktiverar äldre på ett meningsfullt sätt kommer att vara starkare och mer sammanhållet. Låt oss därför arbeta för att skapa en framtid där ålderdom ses som en tid av möjligheter och där varje individ, oavsett ålder, har möjlighet att bidra. Vi står inför en demografisk förändring, och det är upp till oss att se till att den leder till ett bättre samhälle för alla.

Annette Holmberg-Jansson
Styrelseordförande för boende- och vårdcentret Oasen

Hittat fel i texten? Skriv till oss