Foto:

Bild

Gästledare: Hur skapar vi ljus i mörkret?

Under sommaren bjuder ledarsidan in en rad skribenter från olika delar av samhället för att ge nya perspektiv på debatten. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Dagens skribent är Ålands Golfklubbs klubbdirektör Björn Wennström.

I samband med pandemin fick den åländska besöksnäringen ett lyft vad gäller fastländska besökare och åren som har passerat efter pandemin ser allt flera fastländska turister på Åland. Samtidigt tappar landskapet besökare från den mera geografiskt närbelägna svenska marknaden och en viss oro finns i branschen kring vart vi är på väg. Vad är det Åland saknar eller vad behöver vi göra bättre för att åter locka hit nya besökare? Och hur säkerställer vi Ålands attraktionskraft som besöksdestination på längre sikt?

En svag svensk valuta lägger för tillfället sordin över det svenska resandet till Åland. De åländska europriserna upplevs redan tidigare som höga och en svag kronkurs gynnar inte situationen. Inför högsäsongen 2023 tappade Åland dessutom en av sina viktiga och relativt förmånliga kortrutter då Rosella såldes, vilket har skapat ytterligare press på resandet från Sverige till Åland.

När besökaren väl har tagit sig till Åland är nästa utmaning hur hen tar sig runt i öriket. Utan egen bil är chanserna till ett smidigt resande inom Åland begränsade – även sommartid är det svårt för besökare att hitta smidiga busstransporter eller färjetransporter ut till skärgården. Ålandstrafikens hemsida är idag tillgänglig endast på svenska och turlistorna, om besökaren ens lyckas ta sig så långt, består av pdf-filer. Att som förstagångsbesökare lyckas kombinera ihop en resa från Mariehamn till Kumlinge tur och retur är en utmaning. Överlag känns tillgången till havet och öarna begränsad.

Utöver utmaningarna med en svag krona och mera begränsade resmöjligheter brottas den åländska besöksnäringen med andra knepigheter. Huvudsäsongen är relativt kort och många evenemang kläms in under 4-8 intensiva högsommarveckor. Att så sker är förstås naturligt i och med att det är då merparten av våra potentiella besökare tar ut sin sommarsemester. Men det gör också att branschen har en väldigt kort tid på sig att skapa de nödvändiga intäkter som behövs för att fortsätta utveckla verksamheten.

Investeringstakten i nya produkter som relaterar till besöksnäringen är relativt låg och detta har förstås en tydlig koppling till den tidsmässigt begränsade säsongen. Om vi kunde förlänga säsongen eller skapa ”nya” säsonger skulle intäkterna till branschen öka. Ett pågående Interreg-projekt, Light in the Dark, har som mål att förlänga besökssäsongen samt locka besökare till norra Östersjöområdet även utanför sommaren. I det här projektet, där Högskolan på Åland och Visit Åland är viktiga lokala aktörer, finns en stor potential att skapa nya turistiska produkter som kan tilltala besökare även utanför huvudsäsongen och därmed öka lönsamheten.

Stödsystem som på ett konkret sätt kan bidra till att utveckla besöksnäringen genom nya eller förbättrade anläggningar och attraktioner borde ses över. Några rejäla högprofilprojekt som kan användas som symboler för en moderniserad besöksnäring skulle nödvändigtvis behövas – och detta omgående! Men kanske det inte alltid ska vara det offentliga som ställer upp med bidrag och övrig finansiering?

Om företagare inom besöksnäringen blir vassare på att presentera sina affärsidéer på ett kreativt sätt så kanske så kallad ”crowdfunding” kunde fungera som ett alternativ till offentliga stödsystem. Konceptet Skraknästet, som drevs under några år på Åland, var ett bra initiativ för att marknadsföra nya affärsidéer. Det kanske skulle vara läge att återuppliva Skraknästet och kombinera det med en yta för crowdfunding för att möjliggöra nya projekt till gagn för besöksnäringen?
Ålänningarna har genom tiderna varit goda entreprenörer och det finns många bra exempel på hur nya idéer har vuxit sig livskraftiga. Men utöver en stark entreprenörsanda kommer Åland framöver att behöva ett stort fokus på utveckling samt en hög grad av samarbete företag emellan om vi vill säkerställa att gäster även i fortsättningen ska välja Åland som destination för sin resa!

Björn Wennström
Klubbdirektör på Ålands Golfklubb

Hittat fel i texten? Skriv till oss