”Skönt är vårt Åland när fjärdar och sund blåna i vårljusa dagar, ljuvt är att vandra i skog och i lund, i strändernas blommande hagar.”
Låtskrivaren John Grandell fångar i andra versen av ”Ålänningens sång” i en enda mening en stor del av Ålands själ och dna. Naturen. Havet. Skönheten.
Kombinationen av natursköna landskap, vårt kulturella arv, autonoma status och en avslappnad atmosfär ger en unik identitet till Åland och har lockat besökare från när och fjärran i åratal. Turismen på Åland har länge varit viktig och betydande för landskapet och min avsikt är att här lyfta både de utmaningar och styrkor som Åland enligt mig har och samtidigt kasta en blick på de framväxande trenderna som formar omvärlden och framtidens turism.
Hållbarhet och miljömedvetenhet är något som blivit alltmer centralt för resenärer världen över. Genom att fokusera på hållbara turisminitiativ och bevara vår unika natur kan vi attrahera resenärer som söker en ansvarsfull och genuin upplevelse. Dessutom vill många resenärer i dag inte bara besöka platser, de vill uppleva dem och vara en del av destinationen. Genom att erbjuda interaktiva upplevelser (så som exempelvis på Pommern och vid Bomarsunds besökscenter) erbjuds besökaren att på ett spännande och autentiskt sätt ta del av historien.
Även välbefinnande har blivit en betydande trend. Resenärer söker efter destinationer som erbjuder avkoppling och aktiviteter som främjar fysisk och mental hälsa. Här har Åland mycket att erbjuda: cykelvägar i toppklass, vandringsleder, discgolf, paddelvänliga vatten och framför allt våra högklassiga golfbanor och ett fantastiskt fiske.
Jag kan inte skriva om turismen utan att speciellt lyfta vikten av ett bra värdskap och gästbemötande, då jag anser att detta är en av de viktigaste faktorerna för att locka tillbaka besökarna. Genom att vara lyhörd för turisternas behov och önskemål, få dem att känna sig sedda och erbjuda hjälp när det behövs, skapar man en positiv upplevelse och ökar chansen att de kommer tillbaka. Att bry sig på riktigt.
Det är säkerligen värt varenda euro och spenderad tid som man sätter på att lära ut och påminna om detta till både ny och befintlig personal och det kommer även garanterat att generera bra och positiv synlighet både i sociala medier och på olika kanaler där gäster spontant skriver om och recenserar sina upplevelser.
Att använda befintliga resurser och målgrupper på ett effektivt sätt, i stället för att utveckla nya attraktioner och försöka hitta nya målgrupper, är också något jag tror på. Att bygga vidare på befintliga styrkor är mer kostnadseffektivt, snabbare att genomföra och hjälper till att optimera potentialen och öka turismens ekonomiska inverkan.
Här har vi exempelvis åländska råvaror och rätter inklusive axgan-begreppet, högklassiga restauranger, Ålands erkänt goda fiskevatten, golfbanorna, en bra standard på många hotell och flertalet fina stugor och gästhem. Genom att sätta resurser och fokus på styrkorna och utveckla dem – göra det som är bra ännu bättre – gör vi destinationen attraktiv och lockar fler besökare, samt främjar en hållbar turismutveckling.
Utvecklingspotential finns också då det gäller samarbeten av olika slag. Alla skulle vinna på att vi blir bättre på att samarbeta till exempel mellan turismföretag – varför inte bygga resepaket och upplevelser ihop, kanske fördela öppethållningen under knepiga tider mellan olika aktörer för att tillsammans kunna erbjuda besökare mer öppet, tipsa om andras aktiviteter till besökare, bolla idéer och erfarenheter och mitt i allt kommer vi på nya sätt att verka eller mer framgångsrika koncept?
Jag vill avsluta med ännu en uppmaning. Om vi verkligen vill satsa på turismen behöver vi försöka avhjälpa den personalbrist som råder och som är en stor utmaning i dag. Detta kunde till viss del göras genom att börja skolorna senare på hösten, för att kunna behålla studerande som arbetskraft inom turismnäringen lite längre än bara under den absoluta högsäsongen och därmed hålla samhället mer levande ännu längre. Det kommer att ha effekt och är en förutsättning om vi vill/skall klara av att förlänga säsongen.
Åland har stor potential om vi alla hjälps åt på olika sätt, genom att bjuda på oss själva, samarbeta mer och välkomna gästerna med ett ännu större leende.
Maria Hellman-Aarnio
Marknadsdirektör