Telefonen ringer sent på kvällen, det är polisen som meddelar Gunilla att hennes son varit inblandad i en olycka och vårdas på akuten. Gunilla ställer frågor, men polisen kräver att hon legitimerar sig via BankID innan de delar mer information. Trots varningsklockor anger Gunilla sin kod. Samtalet bryts, och snart märker hon att hennes konto tömts. Det här är ett exempel på hur telefonbedrägerier går till för att lura människor på pengar. Bedragaren ringer och utger sig för att vara från banken, en myndighet eller ett känt företag. De agerar professionellt och övertygande, skapar en situation av brådska där offret känner behov av att agera omedelbart, och bedragaren framstår som räddaren i nöden. År 2023 var ett rekordår för bedrägerier på Åland. 78 bedrägerier rapporterades, där totalt 2,5 miljoner euro försvann. Telefonbedrägerier var vanligast, men även investeringsbedrägerier och kärleksbedrägerier förekom. De drabbade får sällan tillbaka sina pengar, och rättssystemet står maktlöst inför de svårigheter som uppstår vid identifiering och gripande av de skyldiga.
Bedrägerier är ett globalt problem, och på senare tid har bedragare särskilt riktat in sig på Norden och Åland. Man har förstått att det är ett välfärdssamhälle där människor har arbetat hårt, gjort kloka livsval och byggt upp besparingar. Det utnyttjas.
Äldre är särskilt utsatta för telefonbedrägerier och riskerar att förlora sina livsbesparingar. Utöver den ekonomiska skadan kan man känna skam och en känsla av att vara medskyldig. Många vågar inte ens berätta för sina närmaste om vad som har hänt.
– Jag vågade knappt gå ut, jag tyckte det lyste idiot i pannan, säger ett brottsoffer. Men det är inte offret som ska behöva känna skam. Bedragarna använder avancerade metoder och manipulativa tekniker för att lura människor, och det kan drabba vem som helst. Att falla offer för bedrägeri har ingen koppling till ens intelligens eller skicklighet att genomskåda bedragarna. ”Det händer inte mig”-mentaliteten kan till och vara skadlig, eftersom den sänker vaksamheten. Bedragare ägnar sig åt bedrägerier som sitt yrke och investerar tid och resurser för att bli experter. Om någon blivit rånad känner omvärlden medlidande med offret. På samma sätt måste det finnas förståelse och stöd för personer som har utsatts för bedrägeribrott. Skambelägg inte offer för bedrägerier genom okänsliga kommentarer som ”det där skulle jag aldrig gå på”.
Att känna igen ett försök till bedrägeri är det bästa vapnet mot bedragarna, det gör man när det i något skede blir tal om pengar. Lägg på luren senast i den stunden någon ber dig att logga in på din internetbank eller avslöja koder. Banker och myndigheter frågar aldrig efter kundernas koder eller lösenord per telefon eller via länkar. Bedrägerier har alltid funnits och kommer att finnas kvar så länge det genererar pengar. Bedragarna blir också allt skickligare och tar hela tiden hjälp av nya tekniker. Bedrägerier med hjälp av AI-system är redan här. Förra året rapporterades fall i USA där bedragarna återskapar rösten från en nära anhörig och ringer upp för att be om pengar.
För att bekämpa bedrägerier krävs ökad kunskap hos allmänheten, så att det blir svårare för bedragarna. Det är dock viktigt att behålla en balans och vara sunt misstänksam utan att misstro allt och alla hela tiden. Det är en utmanande och komplex verklighet som kräver ökad medvetenhet och försiktighet från alla.
Linda Blix
tel: 26 637